Nanodeeltjes leveren gericht medicijnen af in lichaam

Array

Het spande erom op Holland Innovation, 8 oktober in de Jaarbeurs. Vier genomineerden streden om de Simon Stevin Gezelprijs 2008: Floor Wolbers, Cristianne Rijcken, Pieter Lerou en Bastiaan Blankert. Een deskundige jury vond Cristianne Rijcken (Universiteit Utrecht) de beste. Haar onderzoek leverde nanodeeltjes op die gericht medicijnen zoals antitumormiddelen kunnen afleveren in het menselijk lichaam. Haar werk bestrijkt chemie, fysica, biologie en farmacie, en leverde publicaties en een octrooi op. Ze ontwikkelt deze innovaties verder richting concrete producten en een eigen spinoff-bedrijf.

Cristianne hield een soepele en ook voor leken begrijpelijke presentatie. Daarin liet ze zien dat de door haar ontwikkelde nanodeeltjes veel voordelen hebben. Omdat medicijnen naar de plaats van bestemming kunnen worden gebracht, hebben patienten veel minder last van bijwerkingen dan nu vaak het geval is. Daarnaast zijn de deeltjes interessant om in productie te nemen. Ze zijn niet alleen eenvoudig te maken, maar kunnen ook op maat gemaakt worden voor veel voorzienbare toepassingen. Cristianne verwacht een grote vraag vanuit de medische wereld.

Jury en publiek eensgezind
Juryvoorzitter Willem van den Berg van The Informal Investors Network (TIIN) verwoordde de uitstekende indruk die de winnaar op de jury had gemaakt: ‘Cristianne hield een mooie presentatie waaruit een veelbelovend marktperspectief sprak. Ze heeft haar eigen rol in het project duidelijk aangegeven en vertelde dat ze zelf met een vervolg aan de slag wil, ook via een Valorisation Grant van STW. De jury verwacht dat er nog een lange weg te gaan zal zijn naar de klinische praktijk, en is daarom blij dat Cristianne er, met haar eigen gedrevenheid, bij betrokken zal zijn.’ Daar sloot Eppo Bruins, directeur STW, zich van harte bij aan bij de uitreiking van de geldprijs van € 5.000.

Cristianne kon direct nuttige contacten leggen, en ook de andere kandidaten hebben indruk gemaakt op meer mensen dan de jury. Nog tijdens haar presentatie kreeg Floor Wolbers het bericht dat zich een patient had gemeld die mee wilde doen aan klinische trials in de volgende fase van haar onderzoek.

Simon Stevin Gezelprijs
De Simon Stevin Gezelprijs wordt door STW jaarlijks uitgereikt aan ‘de beste promovendus op STW-projecten’ van het voorgaand jaar. Het is een aanmoedigingsprijs van € 5.000,-, te besteden aan een activiteit ter bevordering van de (wetenschappelijke) loopbaan van de onderzoeker. Promovendi moeten zijn voorgedragen door hun project¬leider, waarna bij STW een screening plaatsvindt op grond van publicaties/citaties en activiteiten op utilisatiegebied. De doorslag geeft uiteindelijk de manier waarop de kandidaten op de shortlist in staat zijn een lekenpubliek te informeren en te enthousiasmeren voor hun onderzoek.

Het kunstwerk dat bij de prijs hoort, is geïnspireerd door Simon Stevin en diens uitgangspunten. Het symboliseert waaraan onderzoekers zich zouden moeten spiegelen: theorie en toepassing kunnen niet zonder elkaar, en het is dus belangrijk dat onderzoekers resultaten beschikbaar en begrijpelijk maken voor het grote publiek.


Bron: EngineersOnline


Recente artikelen