Stichting Philadelphia Zorg uit Nunspeet lijdt een verlies van 1,5 mln euro per maand

Zorginstelling Stichting Philadelphia Zorg uit Nunspeet lijdt een verlies van 1,5 mln euro per maand. Het bestuur van de op een na grootste Nederlandse zorginstelling voor gehandicapten schat dat de instelling over heel 2008 afstevent op een verlies van 20 mln euro. De voorzitter van de raad van bestuur F. Brink is dinsdag afgetreden. De ondernemingsraad had al op 1 september het vertrouwen in hem opgezegd.


Of de financiele malaise gevolgen heeft voor het personeel is nog onduidelijk. Bij Philadelphia werken 9500 mensen, verdeeld over achthonderd locaties in het land. Philadelphia biedt zorg aan verstandelijk gehandicapten. De inkomsten daarvan zijn de afgelopen jaren teruggelopen. Ook zijn de kosten fors gestegen. Behalve de vacaturestop wordt geen gebruik meer gemaakt van uitzendkrachten. Ook kijkt de instelling of ze taken gaat afstoten. De instelling fuseerde bestuurlijk met de Evean Groep en Woonzorg Nederland tot het nieuwe concern Espria. Minister Vogelaar en de Tweede Kamer keerden zich tegen de fusie. De nieuwe mega-instelling is goed voor 38.000 medewerkers met 225.000 clienten, meer dan duizend zorglocaties in 230 gemeenten en een omzet van 1,4 miljard euro. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Espria, Bram Troots, neemt de functie van Brink over.

De Stichting Philadelphia Zorg bestaat uit 800 kleinschalige locaties. Er werken ongeveer 9500 werknemers die ruim 8000 clienten in de gehandicaptenzorg en bijna 3000 clienten in de thuiszorg ondersteunen. Van een faillissement is vooralsnog geen sprake, de stichting heeft voldoende buffer om de verliezen op te vangen.

‘Stevig financieel probleem’

In een brief van 2 oktober aan alle medewerkers schrijft Bram Troost, voorzitter van de raad van bestuur van Espria, waar Philadelphia onder valt, dat er ‘een stevig financieel probleem’ is. Philadelphia geeft meer geld uit dan er binnenkomt.

‘Daar komt bij dat onze inkomsten teruglopen door maatregelen van de overheid en de zorgkantoren. Ook zijn de reorganisatie en enkele projecten duurder uitgevallen’, schrijft Troost aan de medewerkers.

Tijd voor bezinning

In april fuseerde Philadelphia met de Evean Groep tot Espria. Troost stelt in zijn brief dat Philadelphia zich moet herbezinnen op zijn ambities: ‘Want duidelijk is we niet alle ambities meer kunnen verwezenlijken.’

Hoofdtaak van Philadelphia is de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Troost schrijft dat de zorginstelling er alles aan zal doen om die zorg zoveel mogelijk op peil te houden maar, waarschuwt hij: ‘ Desondanks zal een aantal ingrepen toch merkbare gevolgen hebben voor de cli”ent, ouders en belangenbehartigers.’

Vakbondsbestuurder Jan Kramer van Abvakabo wijt de financiele problemen waarin Philadelphia is terechtgekomen aan de recente fusie met de Evean Groep. ‘Dit toont eens te meer aan dat dit soort mega-instellingen niet goed zijn voor de clienten en de werknemers’, zegt Kramer.

Onvoldoende toezicht

Hij zegt dat Abvakabo de Ondernemingsraad van Philadelphia ondersteunt. Die zegde al op 1 september het vertrouwen op in F. Brink, de bestuursvoorzitter van Philadelphia. De OR verwijt Brink dat hij ‘jarenlang structureel adviezen van de OR en andere geledingen heeft genegeerd’. Vakbondsbestuurder Kramer vindt dat ook de raad van commissarissen van Espria, waarvan Eelco Brinkman voorzitter is, onvoldoende toezicht heeft gehouden op de gang van zaken bij Philadelphia.

Bram Troost neemt na het vertrek van Brink de zaken waar bij Philadelphia. Hij heeft al een vacaturestop aangekondigd. Ook zullen uitzendkrachten waaronder schoonmakers, niet meer worden ingehuurd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen