Trainingsprogramma versnelt herstel na herniaoperatie

Array

Een trainingsprogramma vanaf vier tot zes weken na een lumbale discushernia operatie vermindert de pijn en versnelt het herstel, zonder dat het risico van een recidive-ingreep wordt vergroot. Dat blijkt uit een systematisch literatuurstudie waarin de huidige medische praktijk wordt geevalueerd, die gepubliceerd is in de Cochrane Library, nummer 3, oktober 2008. De operatie wordt vaak geadviseerd om de pijn in het been, veroorzaakt door een lumbale discushernia, te verminderen. “Er worden veel patienten geopereerd wegens een lumbale discushernia, maar er is geen eensluidende mening over de revalidatie na de ingreep”, stelt onderzoeker dr. Raymond Ostelo van VU medisch centrum. “Er bestaan veel verschillende revalidatieprogramma’s, maar het is niet bekend welke het meest effectief zijn. Sommigen stellen zelfs dat er helemaal geen revalidatie meer nodig is, wanneer een patient het ziekenhuis eenmaal heeft verlaten.”
Ostelo en zijn internationale collega’s vergeleken dertien gerandomiseerde onderzoeken, met in totaal 1927 proefpersonen. Patienten die deelnamen aan trainingsprogramma’s gaven aan, dat zij iets minder pijn en hinder ondervonden dan degenen die niet aan dergelijke programma’s meededen. Wanneer het trainingsprogramma intensiever was, verminderden de ondervonden pijn en lichamelijke beperking. Geen enkel onderzoek leidde tot een toename van recidiveoperaties. Er waren ook geen aanwijzingen dat patienten hun lichaamsbeweging moesten beperken na de operatie.


“In het algemeen blijkt dat patienten die aan de trainingsprogramma’s meededen iets sneller herstelden dan degenen die dat niet deden. Deelnemers aan intensievere programma’s ondervonden iets minder pijn en beperkingen dan degenen die minder intensieve programma’s kregen aangeboden”, aldus Ostelo. “Ondanks de voortdurende discussie over het al dan niet revalideren, de beste methode en het tijdstip waarop dat zou moeten gebeuren, benadrukt deze systematische review dat het een goed idee lijkt te zijn om een trainingsprogramma te volgen en zo snel mogelijk de dagelijkse activiteiten weer op te pakken.”

De Cochrane Library is een publicatie van de Cochrane Collaboration, een instituut dat zich bezig houdt met, op basis van evidence-based medicin, vragen uit de geneeskundige praktijk te beantwoorden. Dit gebeurt met behulp van meta-analyses naar inhoud en kwaliteit van gepubliceerde klinische onderzoeken op een bepaald gebied. De term Cochrane Review is een wereldvermaard begrip.


Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen