Bibbers.nl voor kinderen met een angststoornis

Array

De Angst Dwang en Fobie stichting (ADF) heeft een nieuwe website gelanceerd voor kinderen met angstklachten. Op www.bibbers.nl krijgen kinderen en hun ouders voorlichting. Kinderen kunnen er zichzelf ook testen om te kijken of ze last hebben van een angst- of dwangstoornis. Verder staan er allerlei tips waarmee ze ervoor kunnen zorgen dat ze in het vervolg minder bang zijn of minder snel toegeven aan een dwanggedachte of handeling. De website is dus speciaal voor alle dappere kinderen die durven zeggen dat ze soms bang zijn. Speciaal voor jou dus, en misschien voor je ouders, je meester, je juf of andere dappere bangerikken.


Angsten bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben: erfelijkheid, omgevingsfactoren en opvoeding. In het laatste geval kunnen ouders hun kinderen bijvoorbeeld het signaal geven dat de wereld onveilig is. ‘Voor ouders is het soms lastig om een angststoornis bij hun kinderen te herkennen’, legt Van Nispen uit. ‘Ze laten vaak niet zien dat ze ergens bang voor zijn, maar klagen bijvoorbeeld over buikpijn.’ Daarom biedt de website ook informatie ter ondersteuning van de ouders en kunnen ouders en kinderen een medewerker van de ADF altijd mailen met een vraag. ‘Waar nodig verwijzen we hen naar een gespecialiseerde behandelaar.’


Beeldmateriaal
Een effectieve behandeling van angst is cognitieve gedragstherapie. Van Nispen: ‘Voor een succesvolle behandeling kan het belangrijk zijn dat de patient zijn eigen gedrag kan analyseren.’ Voor kinderen ligt dat wat lastiger omdat hun cognitieve therapie anders verloopt. ‘Zo wordt er bijvoorbeeld meer gewerkt met beeldmateriaal,’ legt Van Nispen uit, ‘en daarvoor zijn gespecialiseerde therapeuten nodig. Die zijn er te weinig in de ggz.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen