Door Sneller Beter hebben ziekenhuizen de zorg voor patiënten verbeterd

Door het landelijke programma Sneller Beter hebben ziekenhuizen de zorg voor patienten snel verbeterd. Dat bleek tijdens de drukbezochte slotconferentie in Den Haag. ‘De beweging die door Sneller Beter is ingezet, is niet meer te stoppen’, concludeerden de aanwezigen. De drie pijlers van het programma Sneller Beter – bewustwording, transparantie en concrete verbetertrajecten – zijn een belangrijke katalysator gebleken.


Sneller Beter startte in 2003 met als doel de ziekenhuiszorg te verbeteren. Sindsdien zijn 850 projecten uitgevoerd. In de eerste fase stonden bewustwording, kennisontsluiting en kennisverspreiding centraal. Kopstukken uit het bedrijfsleven adviseerden de ziekenhuizen op thema’s veiligheid, logistiek, rekenschap en ict/innovatie.

Vervolgens richtte de aandacht zich op vergroten van de transparantie en de vergelijkbaarheid van de resultaten van de zorg. De resultaten worden jaarlijks gepubliceerd in “het resultaat telt…”.

In de laatste fase concentreerden 24 ziekenhuizen zich op verbetering van de ziekenhuiszorg. De aandacht lag op patientveiligheid, het verbeteren van de logistiek, leiderschap en patientenparticipatie. Dit heeft op tal van terreinen tot verbetering van de zorg geleid. De resultaten zijn gepresenteerd op de resultatenmarkt, waar ook de uit Sneller Beter voortvloeiende programma’s zoals het  Veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’ en ‘Revalidatie in beweging’ acte de presence gaven. Andere resultaten: het thema innovatie wordt ondergebracht in het Zorginnovatieplatform en het onderwerp kwaliteit staat centraal in de kwaliteitsprogramma’s van VWS. Tijdens de slotconferentie is het boek ’10 geleerde lessen uit de praktijk’ gepresenteerd, waarin de resultaten van Sneller Beter zijn vastgelegd.


De resultatenmarkt was een van de onderdelen van de slotconferenties, naast  deelsessies en een plenair gedeelte. In de deelsessies stonden inhoudelijke thema’s van Sneller Beter centraal, terwijl in het plenaire deel dieper ingegaan werd op de resultaten van het programma en op de boodschap die bestuurders van Sneller Beter ziekenhuizen hebben voor de toekomst. Deze is in het kort samen te vatten als: Het proces gaat echter onverminderd door, waardoor de komende jaren nog veel bereikt zal worden. De verwachting is dat met name de ingezette cultuurverandering de komende jaren vruchten zal afwerpen om de zorg voor patienten verder te verbeteren.


Het programma werd gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Participanten waren V&VN, Orde van Medisch Specialisten en de NVZ.


Bron:NVZ


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen