Onderzoek bevestigt traditioneel rolpatroon in universitair medische centra

Array

Benchmark loopbaanontwikkeling medisch en medisch wetenschappelijk personeel

Het aantal vrouwen dat hogere medische en  strategische functies binnen de Universitaire Medische Centra (UMC’s) bekleedt is nog steeds lager dan verwacht mag worden. De opmars van vrouwen naar de top verloopt traag, ondanks dat inmiddels aan alle voorwaarden lijkt te worden voldaan. Steeds meer vrouwen in Nederland studeren geneeskunde; 65% van de geneeskunde-studenten is vrouw. Ook de instroom van vrouwelijke afgestudeerd artsen in de opleiding tot medisch specialist neemt toe.

Dit blijkt uit een onderzoek dat bureau VanDoorneHuiskes en partners, samen met het Maasticht UMC+, heeft uitgevoerd binnen de acht UMC’s. De resultaten ervan worden gepresenteerd tijdens het symposium ‘Met het oog op de toekomst’, vrijdag 10 oktober a.s. in Utrecht.Het aantal vrouwen op hogere posities in de UMC’s is nog steeds klein. Zoals veel  (wetenschappelijke) onderzoeken in Nederland laten zien, bepalen traditionele rolpatronen veelal nog de arbeidsmarktpositie van vrouwen.

De toenemende vraag naar medisch en medisch wetenschappelijk personeel en het feit dat steeds meer vrouwen instromen als student geneeskunde, maken maatregelen om vrouwelijk medisch en medisch wetenschappelijk personeel te binden in toenemende mate noodzakelijk.

Vooronderstellingen

Bij het onderzoek “Benchmark loopbaanontwikkeling vrouwelijk/mannelijk medisch en medisch wetenschappelijk personeel” speelden twee vooronderstellingen een rol, namelijk ten eerste dat de loopbaanontwikkeling van vrouwelijk medisch en medisch wetenschappelijk personeel in een academische setting stagneert. Ten tweede komt de huidige organisatie van de academische geneeskunde en gezondheidszorg onvoldoende tegemoet aan de eisen van vrouwen (en steeds meer mannen).

Deze vooronderstellingen worden met cijfers onderbouwd. Het onderzoek zet een eerste stap om het volgen van de loopbaanontwikkeling en het signaleren van trends bij vrouwelijk/mannelijk medisch en medisch wetenschappelijk personeel mogelijk te maken.

Het onderzoek wil niet alleen de ‘harde kant’ meten (zoals de jaarlijkse doorstroom naar de functies van UHD en hoogleraar) maar ook de zogenaamde ‘zachte kant’ (zoals de invloed van cultuuraspecten) zichtbaar maken.

Aanbevelingen

De oorzaken voor de geringe doorstroom van vrouw naar hogere posities legt het rapport vooral bij de secundaire arbeidsvoorwaarden, wijze van rekrutering voor hogere functies en de cultuur binnen de UMC’s.

Opvallend daarbij is dat, hoewel de cultuur binnen de UMC’s een factor van betekenis is voor de geringe doorstroom, er op dit moment op dit terrein nauwelijks beleidsinitiatieven worden ontwikkeld.

Van een evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke waarden, manier van leiding geven, samenwerking etc. is dan ook nauwelijks sprake terwijl het bedrijfsleven dit noemt als een van de winstpunten van meer vrouwen in de  top van het bedrijfsleven.

De resultaten van het onderzoek geven tevens zicht op relevante indicatoren voor toekomstig beleid. Aanbevelingen daarvoor zijn eveneens opgenomen in het rapport.

Duidelijk is dat het, met het oog op de toekomst, noodzakelijk is te investeren in maatregelen en onderzoek om vrouwelijk (en ook mannelijk) talent voor de UMC’s te behouden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen