“Terugplaatsen van eigen tepel bij borstkankerpatiënten groot succes”

Array

Patienten met borstkanker bij wie de borst geamputeerd moet worden, kiezen vaak voor een reconstructie van de borst. Bij patienten die in aanmerking komen voor nipple banking wordt tijdens de amputatie de tepel tijdelijk in de lies geplaatst. Als de gereconstrueerde borst de definitieve vorm heeft aangenomen, wordt de tepel teruggeplaatst.


Inmiddels is nipple banking bij ruim 100 vrouwen toegepast. Leonie Woerdeman, plastisch chirurg in het NKI-AVL: “nipple banking is niet nieuw. De techniek die wij in het NKI-AVL gebruiken om de tepel te behouden is dat wel. Hierdoor is het mogelijk de tepel te behouden waarbij het risico op het achterblijven van kwaadaardige cellen zo minimaal mogelijk is.

Uit onderzoek blijkt dat patienten zeer tevreden zijn met deze mogelijkheid. Volgens Daniela Hahn, psycholoogseksuoloog bij het NKI-AVL geldt voor deze patienten ‘dat ze toch nog iets van zichzelf hebben, waar hun zoveel is ontnomen. Doordat ze hun eigen tepels terug krijgen, voelen ze zich veel meer weer echt vrouw’.

Of vrouwen in aanmerking komen voor deze mogelijkheid is onder andere afhankelijk van de grootte van de tumor, hoe dicht de tumor bij de tepel zit of er veel kalkspatjes in de borst zijn en of er een verdenking is van uitzaaiingen in de okselklieren. Het patientenonderzoek onder deze groep heeft tot de conclusie geleid dat het NKI-AVL nipple banking blijft aanbieden aan patienten met borstkanker die hiervoor in aanmerking komen.


Bron:NKI-AVL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen