Nieuwe impuls onderzoek spoedzorg

Deze week zijn de onderwerpen bekend geworden van de eerste gehonoreerde aanvragen in het spoedzorg programma ZonMW Het gaat om de zogenaamde preparatory grants 2008.


Vanuit de overheid en partijen in het veld lopen vele initiatieven om de samenwerking in de spoedzorg te verbeteren. Bij spoedzorg gaat het om alle urgente of dringende vragen van patienten die niet langer dan 24 uur kunnen wachten op behandeling. Het programma Spoedzorg, geïnitieerd door het Ministerie van VWS stelt zich onder andere ten doel kennisontwikkeling in de keten spoedzorg te stimuleren.

De preparatory grants 2008 zijn financiele aanvragen van veldpartijen en onderzoekers gezamenlijk. Het doel van deze aanvragen is om samen te komen tot een nader uitgewerkte onderzoeksopzet en subsidieaanvraag. Er kwamen 12 aanvragen voor ‘prep-grants’ binnen waarvan er zes gehonoreerd zijn door de programmacommissie.

De onderwerpen die een financiele impuls krijgen zijn:

  • efficientie en kosteneffectiviteit van trauma opvangmodellen,
  • organisatiemodel acute keten pijn op de borst,
  • taakherschikking,
  • keten spoedstandaarden,
  • protocoladherentie in prehospitale keten,
  • elektronisch feedbacksysteem voor professionals.

De projecten zullen uiterlijk 1 november aanstaande starten en lopen 1 april 2009 af. Opvallend is dat het aanbod van onderwerpen breder is dan bij de voorloper van dit programma, het GHOR onderzoeksprogramma van ZonMW. Nu zijn de onderwerpen geïnitieerd door meerdere professionele partijen en ketenpartners en daarmee lijkt het programma beter aan te sluiten op de behoeften in het spoedzorg veld.

Het is de vraag welke rol het patientenperspectief krijgt in de gehonoreerde projecten, deze hebben veelal het professionele perspectief als uitgangspunt. Net als u, zijn wij benieuwd naar de resultaten van deze impuls en kijken we uit naar de eerste rapportages. Wat zal het ons gaan opleveren?

Sivera Berben, Acute Zorgregio Oost

Dit bericht verscheen eerder op www.azo.nl/blog.htm

Recente artikelen