Veel mensen met huidallergie door stoffen in consumentenproducten
ArrayAllergische aandoeningen behoren tot de meest voorkomende chronische ziekten in Europa. In vergelijking met astma (3-5%), hooikoorts (1,5-3%) en voedselallergie (1-3%) komt huidallergie (contact dermatitis) in Nederland relatief vaak voor. Zo`n 3,7% van de Nederlandse mannen en 5,4% van de vrouwen heeft huidallergie.
Nederland kent relatief veel mensen met een huidallergie in vergelijking tot andere allergische aandoeningen, zoals astma, hooikoorts en voedselallergie. Een groot deel hiervan komt door de blootstelling aan allergene stoffen uit consumentenproducten. De grootste veroorzakers zijn nikkel in sieraden en geurstoffen in cosmetica. Daarnaast kunnen ook conserveermiddelen en harssoorten allergie veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
Uit het onderzoek blijkt dat veel consumentenproducten, zoals cosmetica, speelgoed, kleding, textiel en geurproducten, chemische stoffen bevatten die een vorm van huidallergie zouden kunnen veroorzaken. Ook producten waarvan bekend is dat ze allergische effecten op de werkvloer veroorzaken, zoals was- en reinigingsmiddelen, doe-het-zelfproducten en haarverf, worden vaak door consumenten gebruikt.
De wet- en regelgeving richt zich op een verbod op het gebruik van bepaalde allergene stoffen en het vermelden van een stof op het etiket. Dit om te voorkomen dat mensen allergisch worden of allergische reacties krijgen. Op dit moment kunnen in de meeste gevallen nog geen veilige concentratiegrenzen worden aangegeven waaronder allergene stoffen geen reacties veroorzaken. In de toekomst zal dit wel mogelijk zijn, mits er voldoende gegevens aanwezig zijn over met name de blootstelling aan deze allergenen. Dit zou een nog betere bescherming tegen het ontstaan van huidallergie mogelijk maken, waardoor het aantal huidallergieen kan worden teruggebracht.
Het is belangrijk dat de kennis over producten en ingredienten die kunnen leiden tot allergie wordt uitgebouwd. Het RIVM is daarom in opdracht van de VWA een meerjarig onderzoeksprogramma gestart.
Toezicht door de VWA
De VWA geeft al enkele jaren prioriteit aan het toezicht op de naleving van de verboden, limieten en etiketteringseisen voor allergene stoffen. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat de VWA de productgroepen waarin deze stoffen zitten goed in beeld heeft. Het huidige toezicht richt zich op allergene stoffen die aanwezig kunnen zijn in consumentenproducten zoals sieraden, cosmetica, textiel en was- en reinigingsmiddelen.
Huidallergie kan zich uiten in diverse vormen. Niet alleen roodheid en jeuk, maar ook bultjes, blaasjes of huidschilfering kunnen voorkomen. Deze allergische reactie kan ontstaan door kontakt met de huid, maar ook door inname of inademing van de stof waarvoor men allergisch is. Het kan een allergie zijn voor bijvoorbeeld voedsel (koemelk, noten, vis, aardbeien), medicijnen, cosmetica of zeep. De verschijnselen worden ook wel allergisch eczeem genoemd (eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten). Zwemmerseczeem is geen eczeem, maar een schimmelinfectie van de huid.
Welke maatregelen u zelf kunt nemen
Door nauwkeurig nagaan wanneer een allergische huidreactie optreedt kan geprobeerd worden deze te mijden. Vermijd krabben en daardoor huidinfectie. Gebruik bij een droge huid liever geen alcohol bevattende smeermiddelen, niet te veel zeep, en vermijd overmatig douchen om uitdroging te voorkomen.
Geneesmiddelen
Bij allergische huidreacties zijn anti-allergische middelen in tabletvorm het meest effectief, zoals bv. loratidine (Claritine®) of cetirizine (Zyrtec®). Is de huid erg droog dan kunt u een vettende creme of zalf gebruiken bijvoorbeeld vaseline (zuurvrij), of een vettende badolie (Balneum Hermal). Hierdoor vormt zich een vetlaagje op de huid waardoor schilfering en uitdroging van de huid wordt tegengegaan. Er zijn verschillende middelen die kortdurende jeuk verminderen door een verdovende werking, bijvoorbeeld smeersels met menthol (mentholgel of mentholpoeder) of met lidocaïne-achtige stoffen zoals bv. Nestosyl®. Smeersels met anti-histaminica zoals (Azaron® ) werken maar kort, en kunnen bovendien zelf een allergische reactie veroorzaken. Ook kunt u een homeopathisch artikel proberen, bijvoorbeeld Cardiflor (crème of zalf).
Door het handhaven van regelgeving draagt de VWA eraan bij dat consumenten niet in contact komen met stoffen die verboden zijn. Voor stoffen met vastgestelde limieten houdt de VWA toezicht op de verplichte etikettering zodat consumenten kunnen zijn geïnformeerd. Het onderzoek bevestigt het belang van dit toezicht door de VWA bij de bescherming van consumenten.
Bron: RIVM en VWA