Aanpak chronische vermoeidheid moet anders

Array

De aanpak van chronische vermoeidheid “moet anders”, aldus PvdA tweede Kamerlid Marjo van Dijken. Zij opent het symposium van het nieuwe VermoeidheidCentrum op negen oktober. En pleit net als het centrum voor een andere aanpak van diagnose en behandeling van ME/CVS. “Er worden een paar honderd patienten per jaar geholpen, terwijl er jaarlijks zo’n tienduizend bij komen”, vertelt Pierre de Roy. “Wij willen zo veel mogelijk patienten helpen èn innovatie brengen.”


Mede oprichter en ervaringsdeskundige De Roy constateerde dat patienten van het kastje naar de muur werden gestuurd, maar niet concreet werden geholpen. Daarop zette hij zijn ergernis om in daadkracht. Samen met internist Theo Wijlhuizen en manueel therapeut Werner Asberg richtte hij het VermoeidheidCentrum op in Lelystad.


Multidisciplinair
“In Nederland is een behandelingsmethode vanuit de psychologie leidend” vertelt De Roy: “Dat is een combinatie van Cognitieve Gedragstherapie en een strak, vast schema waarin activiteit geleidelijk aan wordt opgebouwd. Internationaal gezien is deze methode volstrekt achterhaald en door veel patienten wordt het verafschuwd”, legt hij uit. Internist Wijlhuizen van het nieuwe centrum denkt dat deze aanpak voor een deel van de patientengroep kan werken, maar vindt het belangrijker dat een uitgebreide intake leidt tot een indeling in subgroepen. “Bij onze intake besteden wij bijzonder veel tijd en aandacht aan de patient en de diagnose. Op basis van de uitkomsten stellen wij dan een gerichte, multidisciplinaire behandeling voor, toegesneden op elke patient afzonderlijk”, vertelt de vermoeidheidexpert en internist Wijlhuizen.


Vooruit lopen
Het 2e Kamerlid Van Dijken zei al: “Het moet inderdaad anders, maar begin daarmee met eenvoudige, concrete hulpmiddelen.” Dat vindt het VermoeidheidCentrum ook. De Roy: “Stap voor stap werken wij naar concrete initiatieven waar de patient wat aan heeft, voor een deel samen met Universiteit Twente. Op dit moment werken wij bijvoorbeeld aan nieuwe methoden om klachten te meten, het ontwikkelen van online coaching en een nieuwe vorm van mentale begeleiding.” Het centrum wil met deze innovatieve werkwijze op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg vooruit lopen en die mede richting geven.


Symposium
De noodzaak van een andere benadering van diagnose en behandeling van ME/CVS is de rode draad van het symposium op 9 oktober in Lelystad. Betrokkenen, zoals patienten, familieleden en behandelaars, mogen dit eigenlijk niet missen. Het is kosteloos, er zijn prominente sprekers en interviews met bijzondere ervaringsdeskundigen. Er is zelfs een optreden van easy listening zangeres Margriet Sjoerdsma en haar band. En er is, uiteraard, een rustruimte.


Symposium: “ME/CVS: een andere benadering” (gratis)
Plaats: Agora Theater, Lelystad
Tijd: Donderdag 9 oktober 2008, vanaf 15.00 uur
Informatie: www.vermoeidheidcentrum.nl, of bel: 0320 – 267768


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen