Genoomkennis draagt niks bij aan malariabestrijding

Array

Twee onderzoeksartikelen en een overzichtsverhaal wijdt het wetenschappelijke toptijdschrift Nature vandaag aan de ontrafeling van de genomen van twee malariaparasieten. Zes jaar geleden werd het genoom van een andere malariaparasiet bekend. Helpt het de ziekte te bestrijden?


Dr. Bart Knols, malariaonderzoeker bij het Laboratorium voor Entomologie:
‘Die genoomkennis uit 2002 heeft helemaal niks bijgedragen aan de bestrijding. Toen werd tegelijkertijd het genoom gepubliceerd van een malariaparasiet en van de malariamug. Het menselijk genoom kenden we al. Alle players waren dus bekend. Het zou slecht een kwestie van tijd zijn, en malaria was opgelost.

Maar dat valt tegen. We zijn zes jaar verder en er is één aanknopingspunt voor een insecticide en er zijn een paar nieuwe drug targets, delen van moleculen waartegen je een medicijn kunt ontwikkelen. Maar die staan heel ver af van een toepassing.

Wel leveren de basenpaarvolgordes gigantisch veel fundamentele kennis op. Malaria wordt veroorzaakt door meerdere eencellige parasieten, die meeliften met muggen. Het genoom van de parasiet Plasmodium falciparum kennen we al zes jaar. Nu komen daar de Plasmodium vivax bij, de meest wijdverspreide parasiet, en Plasmodium knowlesi, een parasiet bij apen die steeds vaker mensen ziek maakt.

De grote aandacht voor het ophelderen van genomen begrijp ik niet. Er wordt veel verwacht van genoomstudies, maar het is schieten met hagel. Je stopt een database vol met informatie en je ziet wel wat eruit komt.

Ik zie meer heil in bestaande methodes. Het meest veelbelovend is larvenbestrijding. In Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania, lopen experimenten met biologische bestrijders. ‘Dat zijn bacterien van de soort Bacillus thuriengensis die specifiek de larve van de malariamug aanpakken. Heel hoopvol. Dat betekent dat je alleen de broedplaatsen hoeft te behandelen, in plaats van iedereen onder de klamboe proberen te leggen. Een prachtig initiatief, maar het krijgt gewoon geen aandacht.’ / Gaby van Caulil

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen