Vraaggestuurde en aanbodgestuurde zorg; wat is nou het verschil?

Array

Als ondergetekende aan geneeskunde studenten het verschil uitleg tussen vraaggestuurde en aanbodgestuurde zorg, dan gebruik ik het volgende voorbeeld: als er meer demente bejaarden zijn dan verwacht, dan stijgen bij vraaggestuurde zorg de kosten meer dan verwacht. Bij aanbodgestuurde zorg nemen dan alleen de wachtlijsten toe. De Sociaal Economische Raad (SER) hanteert in haar advies over de Awbz ook deze definitie.


De SER geeft aan dat bij aanbodsssturing de kosten veel beter worden beheerst dan bij vraagsturing. In de vorige PH.Nieuwsbrief trok ik daarom de conclusie dat vraagsturing onbetaalbaar is. Deloitte Accountant Edwin Sinnema is het met mij eens. Hij vindt de relatie tussen kwaliteitsniveau en kosten van de Awbz ondoorzichtig. Maar hij zegt erbij: Er is toch ook hoop.

Eén bestuurder vergeleek laatst het budget van een AWBZ instelling met het budget voor een twee sterren hotel. De kosten en kwaliteit van beide zijn in orde van grootte vergelijkbaar als je doorrekent). De norm verantwoorde zorg die past bij vraagsturing moet een bescheiden norm moet zijn (dus geen 4 sterren). De patient die extra zorg wil moet dan inderdaad die uit eigen zak betalen. Een collega die niet met naam genoemd wil worden, maakte mij attent op een ander verschil tussen aanbod- en vraaggestuurde zorg. Hij deed dat met een voorbeeld. Stel een psychiatrische patient wil een persoonsgebonden budget. Hij voldoet aan alle formele kenmerken om daarvoor in aanmerking te komen. De professional schat in dat de patient niet de competentie heeft om een zo’n budget te besteden.


Bij vraagsturing kan een professional hem dat PGB niet weigeren. Bij aanbodsturing kan dat wel. Dan hanteert de professional het principe Gij mag geen schade toebrengen aan de patient (het Do not harm principle) en weigert het PGB aan te bieden. Graag start ik in deze nieuwsbrief een discussie over de kenmerkende verschillen tussen vraag- en aanbodsturing. Als je wilt reageren, stuur dan een mail naar [email protected]


Guus Schrijvers


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen