Inspectie tikt kappers op vingers

Array

Ruim tweederde van de kapsalons neemt onvoldoende maatregelen om personeel veilig te laten werken met schadelijke stoffen. Volgens de Arbeidsinspectie hebben veel werknemers last van eczeem door bijvoorbeeld permanentvloeistof en blondeermiddelen. De inspectie constateert ook dat veel medewerkers rsi- en rugklachten hebben gekregen door overbelasting. Volgens het onderzoek doen de klachten zich ook voor bij de kappersopleidingen.

In veel salons zijn de werkplekken niet goed ingericht. Stoelen, wasbakken en kappersfietsen (een zadel op wieltjes) voldoen vaak niet aan de eisen om gezond te kunnen werken. Of de kapper heeft onvoldoende bewegingsruimte rondom de klant, zodat die zich in bochten moet wringen of ver moet reiken om zijn werk te doen. Ook draaien veel kappers de pinksteun van hun schaar, omdat ze niet gewend zijn hiermee te werken. Deze steun vermindert de spierspanning in handen en polsen en helpt daardoor rsi te voorkomen.

Haarverf en blondeermiddelen worden vaak klaargemaakt op de plek waar kappers ook hun boterham eten en koffie drinken. Dit zou moeten gebeuren in een aparte chemiehoek. Veel kappers dragen ringen, terwijl is bewezen dat dit eczeem in de hand werkt. Ook worden vaak geen of de verkeerde handschoenen gebruikt. Werkgevers zouden veel strenger moeten zijn als het op maatregelen aankomt; nu laten ze te veel aan hun medewerkers zelf over.

De Arbeidsinspectie overlegt binnenkort met de branche over de uitkomsten. Zij verwacht dat de kappersbranche, die in het verleden voortvarend aandacht vroeg voor arbeidsomstandigheden, de handschoen zal oppakken om de situatie te verbeteren. De opleidingsinstituten en kapsalons krijgen de komende jaren opnieuw bezoek van de Arbeidsinspectie. Dan wordt onder meer gekeken of kappers hun werknemers en leerlingen beter instrueren hoe ze veilig en gezond moeten werken.
Driekwart van de opleidingen doet te weinig om de leerlingen te beschermen. De inspectie verwacht dat de branche nu maatregelen zal nemen.


Recente artikelen