NRG: Kernreactor Petten pas in 16 februari 2009 weer operationeel

Array

De kernreactor in Petten start pas half februari weer op. De exploitant NRG heeft dat bekendgemaakt. Door het latere opstarten blijft er een tekort aan medische isotopen. De behandeling van patienten komt niet in gevaar, zegt NRG. De reactor werd eind juli stilgelegd voor groot onderhoud nadat gebreken aan de koelwaterleiding aan het licht waren gekomen. Het oplossen van de problemen duurt langer dan gedacht. De leidingen zijn moeilijk te bereiken omdat ze in beton zijn gegoten. Medische isotopen worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Ook dienen ze voor het stellen van diagnoses.


De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten start op 16 februari weer op. NRG heeft samen met Areva/Uddcomb Engineering een reparatieplan ontwikkeld waardoor de leidingwand van het primaire koelwatersysteem hersteld kan worden en de reactor in bedrijf genomen kan worden.

De reparatie bestaat uit het inbrengen van een huls in een leiding van het primaire koelwatersysteem ter hoogte van de corrosie en vervormingen. Deze huls wordt met op afstand bestuurbare apparatuur ingebracht en vervolgens vastgezet door middel van mechanische klemmen.

Reparatie vereist flinke inspanning
De reparatie van de HFR is een bijzonder complexe aangelegenheid en vraagt een flinke inspanning van NRG, Uddcomb en andere betrokken externe partijen. De leidingen van het primaire koelwatersysteem zijn namelijk in beton gegoten en moeilijk te bereiken. De reparatie is daardoor erg complex en vraagt een gedegen voorbereiding. NRG heeft zich, samen met Uddcomb en andere externe adviseurs, ingespannen om te komen tot een geschikte oplossing voor het technische probleem, zodat dit op zo kort mogelijk termijn afgerond kan worden. Met de kennis die wereldwijd is vergaard, zijn de concrete voorbereidingen op de reparatie inmiddels gestart.

Isotopenmarkt stemt productie af om tekorten te minimaliseren
NRG draagt bij aan de productie van 30 à 40% van de medische isotopen ter wereld. Door de ongeplande stop van de HFR zijn er tekorten ontstaan op de markt voor medische isotopen die nu voort zullen duren tot half februari. Tijdens een overleg van de Association of Imaging Producers & Equipment Suppliers (AIPES) op 13 oktober heeft NRG een toelichting gegeven op de HFR situatie zodat de andere spelers op de isotopenmarkt hun maatregelen kunnen nemen om de tekorten zoveel mogelijk te beperken. De conclusie uit dit overleg is dat nu de HFR niet operationeel is, het aanbod in de tijd te beperkt is en de leveringszekerheid niet gegarandeerd en kwetsbaar is. AIPES zoekt via onderlinge afstemming naar wegen om de tekorten te minimaliseren.

In AIPES zijn naast de farmaceutische industrie ook de reactoren vertegenwoordigd die isotopen produceren. Deze organisatie heeft onder andere als doel de leveringszekerheid van isotopen te waarborgen.

Alternatieve molybdeen-aanvoer
NRG heeft veelvuldig contact met haar klanten en assisteert hen waar mogelijk bij het opzetten van alternatieve leveringsmogelijkheden. Dit overleg heeft o.a. geleid tot de ontwikkeling van een alternatieve aanvoerroute voor medische isotopen samen met het Belgische IRE, het Franse CEA en de Pettemer vestiging van het Amerikaanse Covidien. De gezamenlijke partijen maakten het mogelijk dat de targets van IRE die bestraald werden in de Osiris-reactor in Frankrijk door het farmaceutische bedrijf Covidien in Nederland verwerkt konden worden. Op deze manier is de afgelopen 2 weken de productiecapaciteit van de enige reactor in Europa die op dat moment in bedrijf was, gekoppeld aan de enige productielijn in Europa die op dat moment draaide. Dit betekende een belangrijke bijdrage aan het beperken van het isotopentekort.

Achtergrond
NRG heeft op 21 augustus jl. besloten de Hoge Flux Reactor niet op te starten na een maand van groot onderhoud en inspecties. Tijdens deze inspecties is in het primaire koelwater systeem een bellenspoor waargenomen, veroorzaakt door corrosie van de leidingen van het primaire koelwatersysteem van de reactor.

Uddcomb Engineering/Areva
Uddcomb Engineering AB biedt wereldwijd technische oplossingen voor verhoogde prestaties, beschikbaarheid en veiligheid van de faciliteiten van hun klanten. Uddcomb is gespecialiseerd in projectleiding, analyses, berekening, mechanische ontwerp en lastechnologie, hoofdzakelijk bij processystemen en werktuigbouw. Het bedrijf heeft ongeveer 160 werknemers in Karlskrona en Helsingborg (Zweden). Uddcomb Engineering AB is een volledige dochteronderneming van moederbedrijf Areva NP.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen