Openbaar Ministerie in de Groningse hiv- zaak heeft celstraffen tot 15 jaar van geëist

Array

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de drie verdachten in de Groningse hiv- zaak celstraffen geeist tot 15 jaar. Hoofdverdachte Peter M. en verdachte Hans J. hoorden 15 jaar eisen. Tegen de derde verdachte werd 8 jaar geeist. De drie hebben volgens het Openbaar Ministerie op seksfeestjes zeven mannen geïnjecteerd met hun met hiv besmette bloed. Met een groter aantal mannen zouden ze onveilige seks hebben gehad.


Hans J. en Peter M., twee verdachten in de Groninger hiv-zaak, zochten in hun relatie steeds meer de grenzen op. Dat bleek woensdag uit psychiatrisch onderzoek naar de verdachten. „Er ontstond een verslavend effect, waardoor steeds weer de kick werd opgezocht”, aldus een psychiater.


Uit virologisch onderzoek is gebleken dat Wim D. de slachtoffers niet met hiv kan hebben besmet, omdat hij een andere variant van het hiv-virus heeft. Hans J. verklaarde eerder dat hij onder dwang van Peter M. hiv-besmet bloed met een injectiespuit in de bil van slachtoffers heeft gespoten. M. deed die verklaringen af als „fantasierijk”. Uit een opname van een verhoor bij de politie op 15 mei vorig jaar blijkt echter dat M. eerder heeft toegegeven dat er besmet bloed bij slachtoffers is ingespoten.


Vandaag werd ook een psychiatrische analyse van de verdachten aan de rechter gepresenteerd. Er zijn bij de drie geen psychiatrische of persoonlijkheidsstoornissen aangetroffen.

Het OM kreeg gisteren een tegenslag te verduren. Het is volgens virologen “zeer aannemelijk” dat vier van de twaalf met hiv besmette slachtoffers zijn besmet door de verdachte Hans J., maar de onderzoekers konden het niet bewijzen.  Bij zes andere met hiv besmette slachtoffers kon het onderzoek niet aantonen maar ook niet ontkrachten dat zij door de verdachten besmet waren.

Twee van de twaalf met hiv besmette slachtoffers zijn in ieder geval niet door de drie verdachten besmet, omdat zij niet dezelfde variant van het hiv-virus hebben.

Het OM moet nu via ondersteunend bewijs zien aan te tonen dat de hiv-besmettingen wel degelijk de schuld zijn van de verdachten. De slachtoffers hebben geen injectienaalden gezien en kunnen zich door het gebruik van drank en drugs weinig van die avonden herinneren. Wel verklaarde J. gisteren opnieuw dat hij onder dwang van Peter M. hiv-besmet bloed via een injectiespuit in de billen van de slachtoffers heeft gespoten.


In totaal zouden tien mannen besmet zijn geraakt. Daarnaast zouden ze twaalf slachtoffers hebben gedrogeerd met de partydrug GHB. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen