De Friesland Zorgverzekeraar biedt alternatieven voor slaapmiddelen

Array

Slaap- en kalmeringsmiddelen worden vanaf 1 januari 2009 niet meer vergoed. De minister heeft daartoe besloten omdat de slaapmiddelen bij langdurig gebruik meer problemen veroorzaken dan dat ze goed doen. Om verzekerden hierop voor te bereiden, is De Friesland Zorgverzekeraar een voorlichtingscampagne gestart. De Friesland wil verzekerden wijzen op de gevolgen en chronisch gebruikers alternatieven bieden.


Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) alleen gedurende korte tijd goed werken, maximaal twee weken. Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting twee miljoen gebruikers van deze middelen, van wie ruim een kwart chronisch. Bij De Friesland slikken 57.000 mensen deze middelen, van wie 14.000 chronisch.

Conform de richtlijnen zouden huisartsen deze middelen alleen kortdurend moeten voorschrijven, maar in de praktijk gebeurt dit onvoldoende. Daarom heeft de minister uit het oogpunt van kwaliteit van zorg besloten ze niet langer te vergoeden. Alleen bij een aantal nauwkeurig omschreven indicaties worden benzodiazepinen wel vergoed.

De Friesland wil verzekerden goed van deze maatregel en de gevolgen ervan op de hoogte stellen. Tegelijk biedt de zorgverzekeraar alternatieven voor chronisch gebruik aan. Zo ondersteunt De Friesland afbouwprogramma’s van huisartsen en apothekers. Ook kunnen gebruikers bij de thuiszorg terecht voor cursussen.

Verder heeft De Friesland een speciale voorlichtingsfolder gemaakt die bij huisartsen en apothekers te krijgen is. Op de website is alle relevante informatie te vinden over het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Daar worden ook tips gegeven om beter in slaap te komen.

Bron: De Friesland Zorgverzekeraar


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen