De Friesland Zorgverzekeraar biedt alternatieven voor slaapmiddelen

0
175

Slaap- en kalmeringsmiddelen worden vanaf 1 januari 2009 niet meer vergoed. De minister heeft daartoe besloten omdat de slaapmiddelen bij langdurig gebruik meer problemen veroorzaken dan dat ze goed doen. Om verzekerden hierop voor te bereiden, is De Friesland Zorgverzekeraar een voorlichtingscampagne gestart. De Friesland wil verzekerden wijzen op de gevolgen en chronisch gebruikers alternatieven bieden.


Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) alleen gedurende korte tijd goed werken, maximaal twee weken. Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting twee miljoen gebruikers van deze middelen, van wie ruim een kwart chronisch. Bij De Friesland slikken 57.000 mensen deze middelen, van wie 14.000 chronisch.

Conform de richtlijnen zouden huisartsen deze middelen alleen kortdurend moeten voorschrijven, maar in de praktijk gebeurt dit onvoldoende. Daarom heeft de minister uit het oogpunt van kwaliteit van zorg besloten ze niet langer te vergoeden. Alleen bij een aantal nauwkeurig omschreven indicaties worden benzodiazepinen wel vergoed.

De Friesland wil verzekerden goed van deze maatregel en de gevolgen ervan op de hoogte stellen. Tegelijk biedt de zorgverzekeraar alternatieven voor chronisch gebruik aan. Zo ondersteunt De Friesland afbouwprogramma’s van huisartsen en apothekers. Ook kunnen gebruikers bij de thuiszorg terecht voor cursussen.

Verder heeft De Friesland een speciale voorlichtingsfolder gemaakt die bij huisartsen en apothekers te krijgen is. Op de website is alle relevante informatie te vinden over het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Daar worden ook tips gegeven om beter in slaap te komen.

Bron: De Friesland Zorgverzekeraar