Klacht over een farmaceut?

Array

Geneesmiddelenreclame mag artsen niet ongewenst beinvloeden. Dat zijn de regels. Als u vindt dat een marketingactiviteit voor geneesmiddelen niet door de beugel kan, moet u een klacht indienen bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). Een klacht indienen is eenvoudig. Zo bewaken we een goede beroepsuitoefening door artsen.

Regels voor geneesmiddelenreclame
Voor alle geneesmiddelen wordt reclame gemaakt. Deze reclame wordt gemaakt door geneesmiddelfabrikanten en kan zijn gericht op beroepsbeoefenaren (zoals de arts en apotheker) maar ook op het brede publiek (publieksreclame, bijvoorbeeld via radio of televisie). Naast reclame kennen we het begrip “gunstbetoon”. Daaronder verstaan we bijvoorbeeld het aanbieden van geschenken of gastvrijheid in de vorm van het vergoeden van de kosten voor deelname aan congressen en bijeenkomsten.
We willen niet dat artsen en apothekers op verkeerde wijze worden beinvloed door al die marketingactiviteiten. Daarom bestaan er strenge en gedetailleerde regels over wat wel en niet mag. Deze regels zijn voor iedereen hetzelfde. Een farmaceutische onderneming mag geen cadeautjes aanbieden, maar de arts mag deze ook niet aannemen. Alle regels zijn te vinden in de Gedragscode Geneesmiddelenreclame.

Drie betrokken partijen
In Nederland houden drie partijen zich bezig met het opstellen van regels op het gebied van geneesmiddelenreclame en de naleving daarvan. Dat zijn de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR), de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen en de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KOAG/KAG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Deze drie partijen werken intensief met elkaar samen, maar hebben ieder hun eigen taken en bevoegdheden.

De CGR
De CGR houdt zich bezig met reclame gericht op artsen en apothekers voor receptgeneesmiddelen. Publieksreclame voor receptgeneesmiddelen is sowieso verboden. Iedereen die vindt dat een marketingactiviteit niet door de beugel kan, heeft de plicht om een klacht in te dienen bij de CGR. Een onafhankelijke commissie van de CGR die vooral bestaat uit rechters, artsen en apothekers, oordeelt over deze klachten en kan sancties opleggen aan de overtreder. De CGR handelt op basis van klachten of van ernstige signalen. Die klachten en signalen kunnen ook komen van: het bestuur van de CGR, van de IGZ of van branche- en koepelorganisaties van artsen, apothekers, geneesmiddelfabrikanten, et cetera. Een klacht indienen is heel eenvoudig (zie www.cgr.nl). In principe worden klachten altijd behandeld door de CGR. Wanneer de CGR een klacht zeer ernstig vindt dan overlegt zij met de IGZ of de klacht wordt behandeld door de CGR of door de IGZ..
Naast het behandelen van klachten stelt de CGR normen en geeft zij vooraf adviezen over activiteiten die geneesmiddelfabrikanten en artsen en apothekers van plan zijn om uit te voeren.

KOAG/KAG en IGZ
De KOAG/KAG ziet toe op publieksreclame voor zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsproducten (deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist, apotheker of supermarkt). De IGZ heeft wettelijke bevoegdheden om overtredingen op te sporen en stevig te sanctioneren.
Bron: KNMG



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen