SGP haalt fel uit naar Women on Waves in kamervragen aan Bussemaker

Array

De SGP wil dat er einde komt aan de export van abortussen door organisaties als Women on waves. Volgens de SGP mogenNederlandse organisaties niet langer de mogelijkheid hebben ongeboren kinderen elders het leven te ontnemen. Dat vraagt fractievoorzitter Van der Vlies vandaag aan staatssecretaris Bussemaker (VWS). Ook wil hij duidelijkheid of de toezeggingen vorig jaar zijn nagekomen.


De SGP vindt de activiteiten van de Stichting Women on Waves langzamerhand een groot gevaar voor de volksgezondheid. De SGP wil dat er snel duidelijkheid komt over de vraag of Women on Waves zich schuldig maken aan illegale praktijken. Als dat zo is, is het zaak dat de regering via de Inspectie voor de volksgezondheid een eind maakt aan deze ergerlijke en gevaarlijke handelwijze. ———-
Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het uitvaren van de abortusboot naar Spanje

15 oktober 2008

1 Hebt u kennis genomen van het bericht dat de abortusboot van Women on waves uitvaart naar Spanje? Wat is uw oordeel over dit bericht?

2 Herinnert u zich de toezegging dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog voordat de abortusboot opnieuw uit zal varen zal spreken met Women on waves over onder meer de vijf in de vergunning gestelde voorwaarden? Wanneer heeft dit gesprek plaatsgevonden?

3 Voert de IGZ ook voordat de abortusboot daadwerkelijk uitvaart naar de internationale wateren inspectie op locatie uit?

4 Is in dat gesprek daadwerkelijk vastgesteld dat Women on waves in staat is om te voldoen aan eisen op basis van de Wet afbreking zwangerschap (Waz), het Besluit afbreking zwangerschap en de nader gestelde voorwaarden? Is er ook een toezegging dat dit daadwerkelijk plaats zal vinden?

5 Met welk ziekenhuis in Spanje is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten?

6 Op welke manier is voldaan aan de voorwaarden inzake de beschikbaarheid van deskundigen, spoedeisende hulp, transport en goede nazorg?

7 Hoe is gegarandeerd dat de vergunninghouder daadwerkelijk werkt met de beraadtermijn van vijf dagen? Is het hanteren van die beraadtermijn in de praktijk niet vrijwel uitgesloten nu Women on waves op twee dagen binnen een termijn van vijf dagen âabortusdienstenâ aanbiedt en daarmee de bescherming van het leven van deze ongeboren kinderen op het spel zet?

8 Draagt de regering op enigerlei wijze financieel bij aan deze activiteiten?

9 Wordt over de uitvoering van abortussen en de termijnen waarbinnen dit gebeurt door deze organisatie ook verslag gedaan in de jaarrapportages over de Waz van de IGZ? Kan in die rapportages ook specifiek aandacht gegevenworden aan het feit dat abortus op de abortusboot alleen binnen een periode van zeven weken is toegestaan?

10 Waarom duurt het zo lang voordat de Kamer op de hoogte wordt gesteld van de juridische vormgeving van het opnemen van de overtijdbehandeling in de Waz, terwijl was toegezegd dat de Kamer reeds in het najaar van 2007 hierover informatie zou ontvangen? Wat zijn de belangrijkste redenen dat er nog geen wetsvoorstel is?

11 Is de regering bereid om in dat wetsvoorstel tevens op te nemen dat het uitvoeren van abortussen buiten Nederland door Nederlandse organisaties met een vergunning voor het afbreken van zwangerschappen niet is toegestaan om controle door de IGZ op locatie niet vrijwel onmogelijk te maken?

Nederlands Dagblad, 15 oktober 2008 en www.womenonwaves.nl.

Handelingen II, 24 april 2007, 65-3559; beslissing op bezwaar van Women on waves van 23 april 2007.

30800 XVI, nr. 183, blz. 14.
Export abortussen door Women on waves

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen