Inspectie doet invallen bij vaccinproducenten MSD en GSK

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij twee fabrikanten van vaccins tegen baarmoederhalskanker invallen gedaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft invallen gedaan bij 2 bedrijven die vaccins tegen baarmoederhalskanker maken. Die worden ervan verdacht dat ze de wet bij de marketing van hun vaccins hebben overtreden. Het gaat om Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en omGlaxoSmithKline in Zeist. Ze zouden gunsten hebben verleend aan artsen en wetenschappers. Dat is bij wet verboden. In september trokken wij de lovende berichten rondom het HPV vaccin al in twijfel. Na kritiek van MSD onze de stukken nodigden wij MSD uit om te reageren en een artikel aan te leveren waardoor de gepresenteerde feiten genuanceerd zoude worden. Hierna hebben ze nooit meer wat van ze vernomen.


Een woordvoerder van de inspectie bevestigde zaterdag een bericht hierover in dagblad Trouw. De bedrijven  zijn de producenten van de middelen Gardasil en Cervarix. De inspectie haalde interne documenten weg. Het gaat om marketingplannen, overeenkomsten met artsen en wetenschappers, e-mailwisselingen met artsen, instructies aan artsenbezoekers, voorlichtingsmateriaal en sponsorcontracten met patientenorganisaties.

Ook meldde het dagblad dat eerder deze maand bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp documenten van een informatiebijeenkomst van gynaecologen zijn opgevraagd door de inspectie.


Ook zouden artsen die minister Klink adviseerden om meisjes preventief in te enten tegen baarmoederhalskanker, op de loonlijst staan bij farmaceutische bedrijven. Ook zijn eerder deze maand bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp documenten van een informatiebijeenkomst van gynaecologen opgevraagd door IGZ.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Inspectie doet invallen bij vaccinproducenten MSD en GSK"

  1. op de loonlijst??? Hoezo verdacht?

Comments are closed.

Recente artikelen