Inspectie doet invallen bij vaccinproducenten MSD en GSK

2
426

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij twee fabrikanten van vaccins tegen baarmoederhalskanker invallen gedaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft invallen gedaan bij 2 bedrijven die vaccins tegen baarmoederhalskanker maken. Die worden ervan verdacht dat ze de wet bij de marketing van hun vaccins hebben overtreden. Het gaat om Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en omGlaxoSmithKline in Zeist. Ze zouden gunsten hebben verleend aan artsen en wetenschappers. Dat is bij wet verboden. In september trokken wij de lovende berichten rondom het HPV vaccin al in twijfel. Na kritiek van MSD onze de stukken nodigden wij MSD uit om te reageren en een artikel aan te leveren waardoor de gepresenteerde feiten genuanceerd zoude worden. Hierna hebben ze nooit meer wat van ze vernomen.


Een woordvoerder van de inspectie bevestigde zaterdag een bericht hierover in dagblad Trouw. De bedrijven  zijn de producenten van de middelen Gardasil en Cervarix. De inspectie haalde interne documenten weg. Het gaat om marketingplannen, overeenkomsten met artsen en wetenschappers, e-mailwisselingen met artsen, instructies aan artsenbezoekers, voorlichtingsmateriaal en sponsorcontracten met patientenorganisaties.

Ook meldde het dagblad dat eerder deze maand bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp documenten van een informatiebijeenkomst van gynaecologen zijn opgevraagd door de inspectie.


Ook zouden artsen die minister Klink adviseerden om meisjes preventief in te enten tegen baarmoederhalskanker, op de loonlijst staan bij farmaceutische bedrijven. Ook zijn eerder deze maand bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp documenten van een informatiebijeenkomst van gynaecologen opgevraagd door IGZ.

2 REACTIES

Comments are closed.