Kant wil debat over lobby vaccin baarmoederhalskanker

3
883

SP-fractievoorzitter Agnes Kant wil een debat over de beïnvloeding en agressieve marketing van de farmaceutische industrie voor het vaccin voor baarmoederhalskanker. De gezondheidsinspectie heeft op eerder aandringen van de SP inmiddels een onderzoek ingesteld en invallen gedaan bij twee fabrikanten van het vaccin. Kant: “Een beslissing voor de invoering van een vaccinatie moet objectief en onafhankelijk gemaakt worden, na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen. Marketing, lobby, en financiele banden van adviseurs met de industrie, moeten daarbij uitgesloten worden.”


Agnes Kant is blij met het actieve optreden van de inspectie naar de lobby van de industrie voor de vaccins tegen baarmoederhalskanker. De SP had in juli dit jaar om een grondig onderzoek gevraagd nadat de minister het besluit had genomen de betreffende vaccins in het vaccinatieprogramma op te nemen. Voor de invoering van deze vaccins is een ongekend felle lobby gevoerd. Er zijn radiospotjes, websites en informatiecampagnes op scholen ingezet. Via voorlichtingsbijeenkomsten is het vaccin gepromoot aan ouders. Kant: “Ook zijn de fabrikanten behoorlijk aan het pushen geweest bij de Kamerleden. Er werd druk uitgeoefend op de commissie van de gezondheidsraad die advies moest geven over opname in het vaccinatieprogramma. Dat kan zo niet. Ik wil daarom een debat over een zorgvuldige invoering in combinatie met bevolkingsonderzoeken, over de bizar hoge prijzen van het vaccin, en over hoe we deze absurde marketing aan banden leggen.”


De lobby voor de vaccins is een goed voorbeeld van agressieve marketing door farmaceutische bedrijven. De SP dringt al jaren aan op aanscherping van de reclameregels en wil een actief reclametoezicht door de inspectie in plaats van zelfregulering door de industrie. In de initiatiefnota ’25 medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie’ deed de partij hiervoor vele voorstellen.


Kant benadrukt dat ze zoveel mogelijk sterfte door baarmoederhalskanker wil voorkomen en dat dit alles niet betekent dat de vaccinatie niet ingevoerd zou moeten worden. Maar een nieuwe zorgvuldige onafhankelijke afweging is volgens haar wel van belang. Een beslissing over vaccinatie zou volgens Kant dan ook genomen moeten worden in samenhang met de mogelijkheden van verbetering van bevolkingsonderzoeken. Kant: “Er is bovendien nog veel onbekendheid over bij-effecten op lange termijn van de vaccins. Ook is er nog onzekerheid over de duur van de bescherming en er is nog te weinig onderzoek gedaan over de effectiviteit van de vaccins tegen baarmoederhalskanker zelf. Dit werd nog eens bevestigd in een kritisch artikel van onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde van 13 september.”

Vorig artikelKoffie en kanker
Volgend artikelMeldactie vanavond in Kassa
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 REACTIES

 1. Lang leve Agnes Kant dat ze dit aan de kaak stelt. Mijn dochter moet dinsdag beginnen met de reeks van drie inentingen maar ik heb er een ongemakkelijk gevoel bij. De DES dochters blijven door mijn hoofd spoken, dat leek destijds ook dé oplossing en is met alle goede bedoelingen ingevoerd. Maar op de lange termijn bleek het rampzalig. En juist ‘op de lange termijn’ is nog niks bekend van deze vaccinatie… Ik weet niet meer wat ik moet doen a.s. dinsdag!

 2. Hallo Marianne,Ik heb bij mij dochter op school een hele discussie over, nu hebben wij iemand die wat medische kennis heeft en heeft een heel artikel hierover aan ons laten lezen. Ik weet nu een ding zeker ik ga mijn dochter absoluut niet laten inenten.
  Lees het artikel maar even hieronder.HPV vaccinatie
   
  Het human Papilloma virus wordt verdacht de oorzaak te zijn van baarmoederhals kanker.
  Er zijn meer dan 120 soorten van dit virus, 12 daarvan zijn zogenaamd High Risk.
  Bij 99,7% van de patiënten met baarmoederhalskanker wordt HPV DNA gevonden. Bij 70%  gaat het om HPV 16 en HPV 18.
  Baarmoederhalskanker maakt 2% uit van alle kankergevallen. Per jaar komen er 600 -700 nieuwe gevallen bij. De grootste risicogroep is die van 30 tot 45 jaar. Indien het vroeg wordt ontdekt is de overleving 90-100% (5 jaars overleving).
  Besmetting
  De besmetting vind plaats door intiem contact en geeft geen klachten. Meer dan 50% van de sexueel actieve mensen maakt ooit een HPV infectie door. Dit is betrekkelijk makkelijk te testen. Er is ook een zelftest verkrijgbaar. 40% van de mensen die besmet wordt maakt afweerstoffen aan en is levenslang beschermd. Als je besmet bent heeft het virus een incubatietijd van 10 – 15 jaar.
  Risicofactoren zijn:
  ·         Verminderde afweer (HIV, DES, Transplantatie)
  ·         Roken
  ·         Langdurig pilgebruik
  ·         Veel wisselende partners (geen condoom!)
  ·         Jong begonnen met sexuele contacten
  ·         Leeftijd
  ·         Veel kinderen
   
  Vaccins
   
  De vaccins die op de markt zijn, zijn Gardasil (4 HPV soorten t.w. 6, 11, 16, 18) en Cervarix (2 HPV soorten).  In Nederland gaat het om Gardasil. Deze bevat dus 16 en 18, die gevonden werd bij 70% van de gevallen. Eén op de drie gevallen heeft dus géén baat bij het vaccin.
   
  Gardasil heeft een aangetoonde immunogeniciteit bij 9 tot 15 jarigen en adolescenten. Dit betekent niet dat je immuun wordt, maar dat je het vermogen hebt om antigenen  te maken die daarna antistoffen kunnen genereren. Indien je deze aanmaakt, dan is het nog niet duidelijk of je beschermt bent (het minimum aan antistoffen is niet bekend). Ook voor hoe lang de bescherming werkt is niet duidelijk.
   
  Bijwerkingen
   
  Ieder vaccin kent bijwerkingen. Waarschijnlijk ontstaan deze door de stoffen die aan het vaccin zijn toegevoegd om het te conserveren en de werking te versnellen. Ook kan het immuunsysteem overreageren doordat de natuurlijke barrière van het lichaam wordt omzeilt. Normaal gesproken komt een bacterie of virus niet direct in de bloedbaan terecht, en heeft het lichaam dan allerlei mechanismen om het virus of de bacterie te bestrijden.  Doordat we de vaccinatie wel direct in de bloedbaan spuiten, kan het immuunsysteem van slag raken.
   
  Het vaccin wordt nu 1 jaar gebruikt in USA. Hier worden bijwerkingen gemeld in het VAERS systeem.  De artsen zijn verplicht melding te maken van klachten die direct na de vaccinatie ontstaan. Helaas worden klachten die een aantal dagen na vaccinatie ontstaan niet gemeld. Uit onderzoek blijkt dat er rond de 16e dag na vaccinatie een crisis in het immuunsysteem plaatsvindt en dan alsnog klachten ontstaan.
  Tot nu toe zijn er (direct na de vaccinatie) 7 vrouwen overleden, 31 levensbedreigend, 1.385 moesten naar de eerste hulp en 451 waren nog niet hersteld tijdens de rapportage. 51 vrouwen bleken blijvend gehandicapt te zijn.
   
  Vooral verlammingsverschijnselen en convulsies werden veel gemeld.
   
  De hulpstoffen in het vaccin
   
  Er is veel te doen over de hulpstoffen in een vaccin. Vroeger zat er bijvoorbeeld kwik bij als hulpstof, maar dat mag in Nederland niet meer worden toegevoegd. Kwik gaf na de vaccinatie vervelende klachten. In Gardasil is het vooral de hulpstof Aluminiumhydroxyfosfaat waarbij kanttekeningen worden geplaatst. Als je hiervan 10 mg per kg lichaamsgewicht binnen krijgt, krijg je klachten. Deze zijn Alzheimer en Parkinson achtig. In 1 vaccinatie zit 17 mg. Er zijn onvoldoende studieresultaten over de gevolgen  van aluminium t.a.v.  de hersenen.
   
  Tegengas
   
  De CFH vind dat er meer duidelijkheid moet komen over de beschermingsduur en de minimale hoeveelheid die benodigd is. Ook blijft bevolkingsonderzoek noodzakelijk omdat  1:3 gevallen niets met de virussen te maken heeft.
   
  De HGR (Hoge GezondheidsRaad) vind de klinische relevantie van hoge titers (de hoeveelheid antistoffen die benodigd is om beschermd te zijn) een struikelblok. Ook de veiligheid vinden ze onduidelijk. Als kritisch punt geeft zij aan dat de impact van vaccinatie op de cervicale kanker onduidelijk is en dit nog jaren zal blijven (de incubatietijd is tenslotte 10-15 jaar dus men heeft dit niet kunnen testen).
   
  Prof. Harper is de grote hotemetoot op het gebied van baarmoederhalskanker in de USA. Zij is gevraagd door de producent om het vaccin te onderzoeken maar kwam met kritische kanttekeningen. Ze vind het vaccineren van jonge meisjes een groot experiment voor de gezondheid.  Ook zij geeft aan dat het vaccin niet getest is op effectiviteit, alleen op immuniteitsrespons. Zij geeft ook aan dat meisjes beneden de 25 jaar geen baarmoederhalskanker krijgen. Het zou volstaan deze meisjes op die leeftijd eerst te testen op HPV en dan te vaccineren indien nodig.
   
  De NVKP (Nederlandse Vereniging van Kritisch Prikken) geeft aan dat er niet of onvoldoende getest is op  meisjes van 9 tot 16 jaar. De testgroep bestond uit vrouwen tussen de 16 en 26 jaar. Ook keken ze kritisch naar de placebo groep. Deze kreeg geen placebo maar een injectie met de hulpstoffen van het vaccin (die met de bijwerkingen in verband worden gebracht).
   
   Ik hoop dat je wakker geschud bent en dat je beslissing weer wat makkelijker wordt,
  succes. Met vriendelijke groet,Irmgard 
   

Comments are closed.