Lipitor blijft volledig vergoed

Array

Er bestaat verwarring over de vergoeding van Lipitor (atorvastatine). Dit kan mogelijk ontstaan zijn door wisselende berichten in de media over cholesterolverlagers. Met name door media aandacht over het basispakketadvies van de Minister van Volksgezondheid en het preferentiebeleid dat gevoerd wordt door sommige zorgverzekeraars.


Voor het basispakket per 1 januari 2009 is de Minister van VWS voornemens om de aanspraak op vergoeding van cholesterol-verlagende middelen te baseren op de Cardiovasculair Risico Management (CVRM) richtlijn.(1, 2) Lipitor is opgenomen in de CVRM richtlijn en dat betekent dat Lipitor volledig vergoed blijft.

Het preferentiebeleid dat door sommige zorgverzekeraars wordt gevoerd is het beleid voor patentloze geneesmiddelen zoals simvastatine en pravastatine. De betreffende zorgverzekeraars vergoeden alleen nog maar die variant van simvastatine of pravastatine die door hen is aangewezen (in principe is dat de laagstgeprijsde variant). Het patent van Lipitor is, in tegenstelling tot simvastatine en pravastatine, niet verlopen. Hetgeen betekent dat Lipitor buiten het preferentiebeleid valt en dan ook volledig vergoed blijft.

Kortom, Lipitor blijft volledig vergoed.

1) Multidisciplinaire Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement 2006. CBO, www.cbo.nl
2) NHG M84 Cardiovasculair Risicomanagement 1.2; juli 2006.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

6 thoughts on "Lipitor blijft volledig vergoed"

  1. mijn apotheek in warnsveld zegt dat lipitor niet meer wordt vergoed

  2. mijn apotheek in Steenwijk zegt dat lipitor niet meer wordt vergoed

  3. Redactie Medicalfacts/ER

    Beste Elisabeth en Jaap,

    ik zou dit nieuwsbericht even uitprinten en meenemen naar de apotheker. Ik heb begrepen dat de regel niet voor iedereen duidelijk is. Het preferentiebeleid dat door sommige zorgverzekeraars wordt gevoerd is het beleid voor patentloze geneesmiddelen zoals simvastatine en pravastatine. De betreffende zorgverzekeraars vergoeden alleen nog maar die variant van simvastatine of pravastatine die door hen is aangewezen (in principe is dat de laagstgeprijsde variant). Het patent van Lipitor is, in tegenstelling tot simvastatine en pravastatine, niet verlopen. Hetgeen betekent dat Lipitor buiten het preferentiebeleid valt en dan ook volledig vergoed blijft.

  4. De assistente van mijn internist zegt dat er een indicatie nodig is en als je die krijgt het middel wel vergoed blijft, als je geen indicatie hebt/krijgt wordt er een vervangend middel gegeven.Ik krijg aankomende week antwoord of ik een indicatie krijggroet Marion

  5. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Dat hebben wij ook vernomen dit middel met indicatie wel door de apotheek wordt vergoed. We zijn benieuwd naar je antwoord

  6. jacques van de vall

    Mijn apotheek in Amsterdam vertelt mij zojuist dat ik, ondanks dat ik Lipitor al een tijd slik, terug moet naar de huisarts (en in mijn geval zelfs naar het ziekenhuis omdat deze het als eerste voorschreef) om een artsenverklaring te vragen. Ik moet volgens het formulier een verhoogde kans op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen hebben.
    Dat staat op de verklaring:”Atorvastatine, Fluvastatine, Rosuvastatine en Ezetimibe”.
    Tot die tijd krijg ik het niet meer vergoed. Vreemd overigens dat dit verteld wordt als je met een herhaalrecept komt; m.a.w. als het op is. Kleine moeite toch om de patienten vooraf te informeren dat ze dat moeten regelen!

Comments are closed.

Recente artikelen