Natuur verhoogt concentratievermogen kinderen

Kinderen met ADHD kunnen hun concentratievermogen verbeteren door elke dag 20 minuten in de natuur door te brengen. Onderzoek van de universiteit van Illinois toont aan dat een wandeling door het park de concentratie danig verbetert.


Tientallen kinderen met ADHD kregen verschillende wandelingen voorgeschoteld van verschillende lengtes. De wetenschappers ontdekten dat de kinderen zich na een wandeling van 20 minuten door het park het beste konden concentreren. Een wandeling door een stad of woonwijk maakte de kinderen veel minder ontspannen, en alert.



Nieuw gezamenlijk project van Jantje Beton, NISB en Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Jantje Beton hebben de handen ineengeslagen om een beweegprogramma te maken dat kinderen in de natuur aan het bewegen zet; Natuursprong: spelen tot je groen ziet. Veel kinderen komen te weinig in de natuur en bewegen te weinig. Kinderen blijken bijna als vanzelf te gaan bewegen als ze in de natuur komen. Belangrijk is daarom om natuur op een leuke manier bereikbaar te maken voor kinderen, die daar anders weinig tot niet komen. Natuursprong wil er aan bijdragen dat meer kinderen in de natuur kunnen spelen.

In het Mastbos bij Breda loopt op dit moment een pilot van ‘Natuursprong’. Een groep van 50 kinderen uit een stadswijk van Breda is daar twee uur lang in het speelbos onder leiding van sportinstructeurs van ‘Breda Actief’ aan de slag gegaan. Veel van deze kinderen (varierend in leeftijd van 4 tot 12 jaar) komen weinig tot nooit in de natuur. Zo was er een groepje kinderen dat, eenmaal aangekomen met de bus in het Mastbos, eerst wilde weten of er ook beren in het bos voorkomen.

Een tweede pilot van Natuursprong loopt op dit moment in de stadswaard bij Nijmegen. De pilots lopen door tot eind 2009. Als de pilots succesvol zijn, is het de bedoeling om in steeds meer steden een aanbod van spelen en bewegen in natuurgebieden te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is dat er een beweegprogramma komt, dat toe te passen is in verschillende soorten natuur (dus bijvoorbeeld zowel in een bos als een rivieruiterwaard), dat jeugdwerkers en sportinstructeurs kunnen gebruiken.

Staatsbosbeheer wil veel meer kinderen actief in de natuur bezig laten zijn en wil, naast dit programma, 2400 hectare van het areaal dat Staatsbosbeheer beheert in gaan richten als speelzone. In totaal zouden dit ongeveer 300 speelzones worden, zo dicht mogelijk bij (middel)grote steden waar kinderen een leuke, natuurlijke speelplek kunnen vinden.

Ook Jantje Beton ziet graag meer kinderen spelen in een natuurlijke, groene ruimte. Spelen in speeltuinen, op glijbanen en schommels is heel leuk. Maar spelen in het groen is onmisbaar. Spelen in de natuur is goed voor de ontwikkeling van kinderen omdat het hen uitdaagt tot onderzoeken, bewegen en creativiteit. Daarom ondersteunt Jantje Beton Natuursprong.

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen constateert dat maar 30% van de jeugd voldoet aan de beweegnorm van een uur bewegen (bij kinderen bekend als ‘dubbel30’) per dag. Kinderen bewegen van nature, maar worden steeds passiever door vrijetijdsbestedingen als computer en tv en doordat hun omgeving vaak niet uitdaagt tot bewegen. Door te weinig bewegen, in combinatie met een ongezonder voedingspatroon, treedt bij steeds meer kinderen overgewicht op. Eén op de zeven kinderen is op dit moment te dik.

‘Spelen tot je groen ziet’ biedt een alternatief: lekker actief bezig zijn, vies worden, spelenderwijs kennismaken met de natuur en ook samen spelen. Dat vinden NISB, Jantje Beton en Staatsbosbeheer belangrijk. Bewegen levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van jeugd. Buiten spelen in de natuur geeft daaraan nog een extra dimensie: respect en aandacht voor de natuur en gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn, zo blijkt ook uit onderzoek van Alterra.

http://www.natuursprong.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen