Ongerustheid steeds groter gezondheidsprobleem

Array

Ongerustheid over ziekte en zorg wordt zo langzamerhand volksaandoening nummer één in Nederland. Het huidige preventiedenken is hier mede de oorzaak van. Daarom komt De Friesland Zorgverzekeraar met een nuchter, relativerend initiatief dat Nederlanders mentale rust moet geven. De eigen medewerkers worden als proefkonijn ingezet om te bewijzen dat gewoon doen al gezond genoeg is.

Een kleine greep uit de gezondheidsberichten van de afgelopen maanden levert koppen op als: “Lachen is ongezond” (AD.nl, 9 februari 2008), “Vitaminepillen zijn ongezond” (nu.nl, 19 april 2008), “Tongzoenen is ongezond” (Gezondheid.be, 23 juni 2008) en “Crisis bedreigt mentale gezondheid” (Telegraaf, 10 oktober 2008). Het is dan ook niet vreemd dat uit onderzoek van NIVEL blijkt dat 40 tot 80% van de huisartsenconsulten over ongerustheidsklachten gaan. Dr. Google
Angst voor ziekte neemt de laatste jaren in kracht toe. Mede aangewakkerd door het raadplegen van internet (dr. Google), waar de overvloed aan informatie vaak eerder vragen oproept dan geruststelt. In januari dit jaar rapporteerde TNS-NIPO dat zeven op de tien Nederlanders het internet opgaan voor medische informatie, voordat zij een dokter bezoeken. Volgens een onderzoek van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg was dit in 2005 nog maar 33% van de patienten.

Ongerustheid door preventie
“Zorgverzekeraars spelen niet altijd een positieve rol in de problematiek, ze zijn er onderdeel van”, zegt Hans Feenstra. Hij is voorzitter Raad van Bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar, met ruim 500.000 klanten de vijfde zorgverzekeraar van het land. Volgens De Friesland Zorgverzekeraar hebben voorlichtingscampagnes over gezonder leven en nieuwe verzekeringsdiensten, zoals health checks en afslanktrainingen, naast de bedoelde nuttige effecten ook veel onbedoelde negatieve effecten.

“Mensen worden door zorgverzekeraars – maar ook door de media – constant aangespoord om meer te bewegen, anders te eten en zich te laten checken op ziektes”, zegt Feenstra. “Het moet steeds anders en steeds is er weer iets nieuws waar je op moet letten. In plaats van enthousiasme en een goed gevoel roept dit vaak onrust op. Mensen hebben het druk en krijgen stress van al die tips die ze niet kunnen inpassen in hun leven.”

Gezond, maar bang
Het resultaat van dit alles is dat we ons zieker voelen dan we zijn. Terwijl we met z’n allen nog nooit zo gezond zijn geweest als nu. Onze levensverwachting is hiervoor het bewijs, zegt Peter Bügel, columnist en voormalig psycholoog aan de Huisartsenopleiding van de Universiteit Groningen. “Er is geen moment in de geschiedenis bekend dat mensen zo oud stierven als vandaag de dag.”

Toch maken we ons steeds ongeruster. “En daar hebben individuen, bedrijven, zorgverzekeraars en zorgaanbieders last van, want al die checks en consulten kosten veel geld, tijd en energie,” zegt Feenstra.

Gewoon doen is gezond
Vanuit deze constateringen heeft De Friesland Zorgverzekeraar, als nuchterste verzekeraar van Nederland, besloten om actief iets te gaan doen aan de ongerustheid rond gezondheid en zorg. En dat doet het bedrijf met een relativerend, nuchter initiatief rond het idee dat gewoon doen gezond is. Ofwel: doe maar gewoon, dan doe je al gezond genoeg.

De Friesland Zorgverzekeraar wil Nederlanders laten ontdekken dat ze veel gezonder bezig zijn dan ze dachten. In plaats van een vermaning krijgt de consument een compliment: “Je bent goed bezig. En als je onverhoopt toch wat hebt, is het bij De Friesland Zorgverzekeraar gewoon goed geregeld (met kwalitatieve zorg in heel Nederland).”

Daarmee wil het bedrijf een actief tegengeluid bieden aan hypes in de media. Medewerkers van De Friesland Zorgverzekeraar worden als proefkonijn ingezet. Ze worden blootgesteld aan een serie populair-wetenschappelijke experimenten om te laten zien dat je de berichten in het nieuws moet relativeren.

Rust in de kop
Op www.gewoongoedbezig.nl kan heel Nederland alarmerende nieuwsberichten over gezondheid insturen. Hierop wordt een reactie gegeven die weer ‘rust in de kop’ moet geven. Is onze mentale gezondheid bijvoorbeeld echt in gevaar door de financiele crisis? Ook onderzoekt het testpanel hoe gezond gewone, dagelijkse bezigheden zijn, zoals met je kinderen spelen. “Nederland zijn gezond verstand teruggeven”, zegt Feenstra, “zo zou je dit initiatief kunnen omschrijven.”


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen