Lareb: bijwerkingen worden door artsen te weinig gemeld

0
166

Ziekenhuisartsen maken onvoldoende melding van de gevaarlijke bijwerkingen van medicijnen. Dat stelt het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb.

Daarom begint Lareb in november een campagne ‘Melden moet’. Sinds de invoering van de geneesmiddelenwet vorig jaar moeten artsen en apothekers patienten zeggen of medicijnen ernstige bijwerkingen hebben.

De wet moet het aantal meldingen doen toenemen, maar de stijging blijft uit, heeft Lareb vastgesteld. Vooral het aantal meldingen van ziekenhuisartsen blijft achter.


Weinig tijd

Juist van ziekenhuisartsen moeten de meldingen komen, meent het centrum. Lareb vermoedt dat ziekenhuisartsen daarvoor echter te weinig tijd hebben of dat ze de bijwerkingen niet herkennen. Lareb werkt bij de campagne samen met artsen (KNMG), apothekers (KNMP) en patienten (NPCF).