Procedures Gezondheidsraad garanderen onafhankelijkheid adviezen

Array

Het televisieprogramma Zembla uitte zondag 19 oktober 2008 twijfels over de onafhankelijkheid van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad haalt deze twijfels graag weg: met vastgelegde procedures waarborgt de raad dat zijn adviezen de hoogst mogelijke kwaliteit hebben en onafhankelijk zijn. Eerder dit jaar bevestigde een internationale beoordeling van het werk van de Raad die kwaliteit en onafhankelijkheid. Hieronder leggen we graag uit wat die procedures inhouden.


Onafhankelijke leden
Kandidaat- leden voor een commissie vullen een belangenverklaring in. Hierin geven ze onder andere aan wat hun maatschappelijke affiliaties zijn. Op grond van deze verklaring beoordeelt de voorzitter van de Gezondheidsraad voor ieder afzonderlijk lid van een commissie of deze lid of adviseur (niet stemhebbend) van een commissie kan worden. Vanzelfsprekend is deze procedure ook gevolgd bij de commissie vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Multidisciplinaire commissies
Daarnaast zorgt de Gezondheidsraad ervoor dat een commissie altijd multidisciplinair is samengesteld, zodat de commissie tot een breed gedragen en afgewogen oordeel kan komen. Extra toetsing door beraadsgroepen Naast deze twee middelen om kwaliteit en onafhankelijkheid te bewerkstelligen, toetsen altijd één of twee vaste commissies van de Gezondheidsraad (de zogeheten beraadsgroepen)alle adviezen op kwaliteit, onafhankelijkheid en consistentie met andere adviezen. Het advies over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is vanwege het belang van het onderwerp zelfs door drie beraadsgroepen getoetst: de Beraadsgroepen Geneeskunde, Gezondheidsethiek & Gezondheidsrecht, en de groep Infectie & Immuniteit.

De commissie is tot haar advies gekomen na zorgvuldige weging van de nu bekende gegevens en heeft bij die weging ook de onzekerheden bij dit onderwerp betrokken. De commissie heeft die onzekerheden een duidelijke plaats gegeven in haar advies. De Gezondheidsraad is van oordeel dat met de hier beschreven procedures de advisering over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker heeft geleid tot een onafhankelijk en gedegen advies.


Bron: Gezondheidsraad

Recente artikelen