Sutureaid wint Dutch Design Award

Het in Hilversum gevestigde medische bedrijf SutureAid heeft afgelopen zaterdag met zijn innovatieve hechtpincet de prestigieuze Dutch Design Award gewonnen.


Oplossing voor prikaccidenten
SutureAid heeft een innovatief pincet ontwikkeld, waarbij een plastic kussentje aan het eind van een pincet is geïntegreerd. Bij de door SutureAid ontwikkelde hechttechniek wordt de hechtnaald in het plastic kussentje gestoken. Daardoor wordt het risico op prikaccidenten drastisch verkleind.
Een prikaccident vindt plaats indien bij het hechten de hechtnaald door de steriele handschoen gaat. Prikaccidenten, die bij de conventionele hechttechniek regelmatig voorkomen, brengen grote risico’s met zich mee voor chirurg of arts (mogelijke besmetting, bijvoorbeeld met HIV) maar ook voor patienten.


De voordelen van de innovatieve hechttechniek van SutureAid zijn aanzienlijk:
- Prikaccidenten worden voorkomen
- Het hechten gaat aanzienlijk sneller
- Er treedt minder weefselschade op
- De nieuwe hechttechniek leidt tot betere resultaten bij moeilijke hechtingen


Jury roemt praktische ontwerp van SutureAid
SutureAid behoorde tot de selecte groep finalisten uit een deelnemersveld van ruim 700 inzendingen en werd uiteindelijk winnaar in de categorie ‘Industriele toepassingen’.

De jury, die onder leiding stond van SER voorzitter Alexander Rinnooy Kan, roemde de combinatie van design en de praktische voordelen van het innovatieve hechtpincet. De jury: “Soms kan een eenvoudig probleem toch heel complex zijn om goed op te lossen. Het knappe van dit ontwerp is dat chirurgen hiermee toch hun jarenlange ervaring kwijt kunnen, omdat ze er net zo mee kunnen werken als met een gewoon pincet.”

Presentatrice Astrid Joosten voegde daaraan toe: “Het voorkomen van prikaccidenten is heel belangrijk. Dat had ik normaal gesproken ook niet geweten, maar onlangs heb ik een discussie geleid op een congres over hepatitis en toen bleek dat dit echt veel voor komt!”


Over SutureAid: succesvolle klinische testen
Aan de basis van SutureAid staan twee medici: Wouter van Furth (neurochirurg aan het Amsterdams Medisch Centrum) en Luc de Vries (huisarts te Diepenheim). Zij bedachten in 2003 een oplossing voor het probleem van prikaccidenten dat zij in de praktijk ondervonden. Samen met de Canadese zakenman Eric Windeler werd SutureAid opgericht om deze gepatenteerde vinding verder te ontwikkelen. In de afgelopen vijf jaar is, in samenwerking met Panton BV,  een complete productlijn ontwikkeld, van klein pincetje tot geïntegreerd hechtsysteem.


Thans vinden in diverse grote Nederlandse ziekenhuizen klinische testen plaats. Na het AMC (Amsterdam Medisch Centrum) zijn de testen ook van start gegaan in het UMC St. Radboud in Nijmegen en Medisch Spectrum Twente in Enschede. De testen verlopen voorspoedig. De marktintroductie van het eerst SutureAid product staat gepland binnen 6 maanden.


SutureAid is blij met de Dutch Design Award. SutureAid dankt diegenen die de afgelopen vijf jaar hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dit succesvolle product. Daarbij willen we in het bijzonder noemen: de steun van het Amsterdams Medisch Centrum, het Ministerie van Economische Zaken (in het kader van het Senternovem-krediet) en de uitstekende samenwerking met Panton BV (productontwikkeling).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen