Topinstituut Gezond Ouder worden van start

Array

Stakeholders bundelen krachten om Nederlanders gezond oud te laten worden

Nederland loopt wereldwijd voorop met een nieuwe integrale aanpak gericht op het verbeteren van gezondheid en welzijn van ouderen. Ti-GO verenigt een groot aantal partijen, waaronder zorgverleners, onderzoeksinstituten en bedrijven, die gezamenlijk zullen optrekken om een ambitieus actieprogramma te realiseren. Op de conferentie zullen vele belanghebbenden aanwezig zijn: verzekeraars, beleidsmakers, politici, de industrie maar nadrukkelijk ook ouderenorganisaties. Door nu in actie te komen kan Nederland aanzienlijke winst boeken op zowel gezondheids- als economisch vlak.

Nu de babyboomgeneratie zich begint terug te trekken uit de arbeidsmarkt, zal het aantal niet-actieve ouderen de komende decennia fors toenemen, van 2,4 miljoen nu tot bijna 4 miljoen in 2030. Voor deze groep wil Ti-GO zich inzetten, zowel op medisch-technisch als op sociaal-economisch gebied. Door technische innovaties in de thuissituatie toe te passen, kan de zelfstandigheid van de oudere langer behouden blijven. Technische oplossingen zijn toegesneden op de individuele wensen van ouderen. Daarnaast ontwikkelen Ti-GO-partners telemedicine-toepassingen om monitoring op afstand mogelijk te maken bij chronisch zieke ouderen.

Ti-GO richt zich tevens op sociaal-economische oplossingen, zoals onderzoek naar factoren die bepalen of ouderen na hun 65ste nog enige tijd willen en kunnen doorwerken. Ook het biomedische onderzoek naar het verouderingsproces zelf, is van groot belang. Beter inzicht in de processen die leiden tot (vroegtijdige) veroudering en leeftijdsgeassocieerde ziekten, biedt uitzicht op de ontwikkeling van nieuwe preventieve technieken, en nieuwe behandelingsmethoden gericht op behoud van gezondheid.

Openingscongres Gezond Ouder worden in Nederland

Het congres ‘Gezond Ouder worden in Nederland’ biedt een platform aan nationale en internationale toppers uit politiek, bedrijfsleven en de academische wereld, die zullen laten zien welke onderwerpen Ti-GO aanpakt. Tom Kirkwood, directeur van het Institute for Ageing and Health van de Newcastle University, zal spreken over de biologische basis van een lang en gezond leven. Paul Smit (senior vice-president Strategy and Business Development, Philips) licht toe op welke manier een groot bedrijf als Philips de uitdagingen van de verouderende samenleving oppakt, om ouderen in staat te stellen langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Andere presentaties gaan in op het belang van de keuzes die ouderen zelf maken over hun gezondheid, en de toekomstige rol van preventieve gezondheidsadviezen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen