Asenapine behaalt positief resultaat in lange-termijn studie over voorkoming van terugval

Array

Schering-Plough Corporation maakte gisteren (23 oktober) bekend dat een nieuw psychofarmacologisch geneesmiddel, asenapine, een positief resultaat behaalde in een klinische studie die voorkoming van terugval naar schizofrenie op de lange termijn onderzocht. Asenapine is een sneloplossende sublinguale tablet.

De studie was een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde, multicenter, internationale klinische studie die de werkzaamheid en veiligheid testte van asenapine (5 of 10 mg twee maal daags) in vergelijking met placebo bij de voorkoming van terugval naar schizofrenie patienten. In totaal deden 700 patienten mee aan de open fase studie voor een duur van maximaal 26 weken. Van deze patientengroep voldeden 386 aan de criteria voor de volgende dubbelblinde fase van het onderzoek. Deze groep deed mee aan het 26 weken durende dubbelblinde en placebo-gecontroleerde deel van de studie.

De studie toont statistisch aan dat asenapine beter werkt dan placebo bij het voorkomen van terugval naar schizofrenie, het eindpunt van de studie. Asenapine werd over het algemeen goed verdragen tijdens de studie. De volledige studieresultaten, inclusief de data over werkzaamheid, veiligheid en bijwerkingen zullen op een later tijdstip gepresenteerd worden. Deze data zal onderdeel vormen van het registratiedossier voor aanvraag voor goedkeuring van asenapine in Europa.

Schering-Plough verkreeg asenapine in november 2007 door de overname van Organon BioSciences, waar het middel ontwikkeld werd. Momenteel beoordeelt de Amerikaanse Food and Drug Administration of asenapine toegelaten kan worden voor de behandeling van patienten die lijden aan schizofrenie en acute manie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen