Allochtone paren met kinderwens zoeken heil in land van herkomst

Array

Tweederde van de Turkse stellen die zwanger willen worden, gaat voor advies en behandeling terug naar Turkije. Marokkaanse stellen winnen advies in bij artsen in Marokko. De stellen begrijpen de behandeling in Nederland niet en vertrouwen hun arts niet. Belangrijkste oorzaak is dat de arts onvoldoende rekening houdt met de culturele waarden van de allochtone paren. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. De inzet van migrantenvoorlichters kan een oplossing bieden.

TNO heeft onderzoek gedaan onder twintig huisartsen en gynaecologen. Ook zijn 105 Turkse, Marokkaanse en Nederlandse mannen en vrouwen bevraagd die behandeld worden voor vruchtbaarheidsproblemen.

Andere culturele waarden

Turkse en Marokkaanse paren begrijpen de reden van hun onvruchtbaarheid vaak niet, weten niet wat hun vooruitzichten zijn op zwangerschap en snappen de gekozen behandeling niet. Artsen denken dat dit door het slecht beheersen van de Nederlandse taal komt. Uit het onderzoek van TNO blijkt echter dat met name het onbegrip voor culturele waarden zorgt voor de communicatieproblemen met de arts. Het belang dat veel allochtonen ? mannen meer dan vrouwen ? hechten aan behandeling van een vrouw door een vrouwelijke arts is daar slechts een voorbeeld van. Zo ervaren Turkse en Marokkaanse vrouwen een gynaecologisch onderzoek als zeer pijnlijk en voelen ze schaamte. Nederlandse vrouwen hebben daar veel minder moeite mee. Marokkaanse mannen vragen zich af of de behandeling in overeenstemming is met hun religie en vertrouwen er niet op dat een Nederlandse arts daar voldoende rekening mee houdt.


Dubbele behandeling

Tweederde van de Turkse paren zoekt daarom hulp in Turkije voor behandeling van hun vruchtbaarheidsproblemen. Omdat zij meer vertrouwen hebben in de Turkse gezondheidszorg of omdat zij zich beter begrepen voelen in Turkije. Dat doen zij vaak parallel aan de behandeling in Nederland. Meestal weet de Nederlandse arts daar niets van. Sommige verzekeraars betalen de behandelingen die in Turkije plaatsvinden en doen zo een dubbele investering.


Migrantenvoorlichters

Migrantenvoorlichters zijn getraind om voorlichting te geven over gezondheidsonderwerpen en over opvoeding en kunnen een uitstekende brugfunctie vervullen tussen artsen en patienten bij medische behandelingen. Ze kunnen het begrip tussen arts en patient verbeteren waardoor behandelingen beter worden uitgevoerd en dubbele behandelingen worden voorkomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen