Erkenning van openhartchirurgie bij het MCRZ

Array

Bij brief van 26 september 2008 (kenmerk 2008Z00509/2008D06932) vraagt u mij om een kopie van mijn antwoord op de brief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) van 22 juli 2008 aangaande de erkenning van openhartchirurgie bij het MCRZ. Onderhavige kwestie is echter afgedaan in een bespreking tussen vertegenwoordigers van de NVT en het Ministerie van VWS.

Bij deze gelegenheid heeft VWS het volgende toegelicht:
De vergunningaanvraag van MCRZ wordt getoetst aan de criteria uit het Planningsbesluit bijzondere interventies aan het hart 2008 (Staatscourant 5 mei 2008, nr. 84). Hierin staat: “Gezien de stabilisatie van het aantal ingrepen en de stijging van de complexiteit ligt het in de rede om de huidige concentratie van hartchirurgie in stand te houden.” En even verderop: “Er is daarom geen behoefte aan extra centra voor hartchirurgie.”
Bij de oorspronkelijke vergunning voor hartchirurgie voor MCRZ was sprake van een eis tot samenwerking. Nu daar al langere tijd niet meer aan wordt voldaan, mag MCRZ geen open hart operaties uitvoeren. In die zin moet MCRZ materieel worden beschouwd als een nieuwe toetreder, niet behorende tot het huidige aanbod.
Nieuwe toetreders hebben recht op een eerlijke en rechtvaardige procedure bij een vergunningaanvraag. Die wordt momenteel doorlopen. De stand van zaken is dat VWS het advies van de IGZ binnenkort verwacht. Als uit het advies en eventueel aanvullend vergaarde informatie zoals productiecijfers blijkt, dat het aanbod in de regio en/of landelijk voldoende is, en er geen toename in de vraag wordt verwacht, dan zou vergunningverlening of –vernieuwing nadelige consequenties kunnen hebben voor de verdeling van het aantal verrichtingen over de centra in de regio.”

Inmiddels heeft de IGZ haar advies uitgebracht waarin zij mij ontraadt het MCRZ een nieuwe vergunning te verlenen tot het verrichten van open hart operaties. Citaat: “(…) De IGZ heeft in een aantal gesprekken met de raad van bestuur van het MCRZ haar zorgen geuit over het beschikbare totale volume aan open hartchirurgie in de regio Rotterdam, en de waarschijnlijkheid dat het opnieuw opstarten van de hartchirurgie in het MCRZ niet zou leiden tot het halen van de volgens de voorwaarden van de vergunning benodigde aantallen. Bovendien zou een opstart kunnen leiden tot een onder een kritische grens komen van het volume in de omliggende centra, waardoor in de hele regio uiteindelijk niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg.
In haar antwoord heeft het MCRZ niet aannemelijk kunnen maken dat de voor de vergunning noodzakelijke aantallen gehaald zullen worden, mede ook omdat een hernieuwde samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum tot nu toe niet gerealiseerd kon worden.(…)”.

Op zeer korte termijn zal, in lijn met het advies van de IGZ, een vergunning aan MCRZ worden geweigerd.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen