GGD nog steeds bezorgd over ongezond gedrag jongeren

Array
Uit de Brabantse Jeugdmonitor 2007 blijkt dat het ongezonde gedrag van jongeren de afgelopen jaren niet verder is toegenomen. Op sommige gebieden is het zelfs iets verbeterd. Toch leven jongeren nog steeds te ongezond. De uitkomsten van het onderzoek nemen de zorgen van de GGD Hart voor Brabant over het ongezonde gedrag van jongeren dan ook niet weg. De GGD benadrukt dat de aandacht voor dit ongezonde gedrag moet blijven.
Het onderzoek
In het najaar van 2007 hielden de drie GGD’en in Brabant een grote enquête onder jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Het is de tweede keer dat de GGD’en een dergelijk onderzoek uitvoerden (eerste keer in 2003). In het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant namen ruim 11.000 jongeren deel. Het onderzoek behandelde onderwerpen als alcoholgebruik, roken, beweging en onveilig vrijen.
Geen afname zware drinkers
Het percentage alcoholdrinkende jongeren nam in de periode 2003-2007 af van 54% naar 44%. Vooral onder de 12- t/m 14-jarigen zijn er minder drinkers (30% in 2003 t.o.v. 15% in 2007). Maar het percentage jongeren dat 6 glazen of meer drinkt per weekenddag bleef onverminderd hoog (ca. één op de zeven). Bijna een kwart (23%) van de jongeren onder de 16 jaar gaf aan de afgelopen vier weken alcohol te hebben gedronken. Zes procent dronk het eerste glas alcohol zelfs al voor zijn 12e jaar.
Nog teveel rokende jongeren
Het percentage dagelijkse rokers onder alle jongeren nam iets af van 8% naar 6%. Maar nog steeds 18% van de 18-jarigen rookt.
Te weinig beweging
Er zijn nu meer jongeren lid van een sportvereniging dan vier jaar geleden (van 65% naar 72%). Toch bewegen jongeren nog steeds te weinig. Slechts een kwart van de jongeren beweegt iedere dag minimaal één uur. Dit is de gezonde norm voor deze leeftijdsgroep.
Overgewicht blijft gelijk
Het overgewicht onder jongeren nam niet verder toe (ca. 1 op de 9 jongeren). Dit blijkt zowel uit de cijfers van de jeugdmonitor als uit de cijfers van Jeugdgezondheidszorg. Hiermee is de stijgende trend doorbroken. Maar het doel is juist om het percentage jongeren met overgewicht te laten dalen.


Veel jongeren vrijen onveilig
Van deze doelgroep heeft zo’n acht procent van de jongeren seks. Van deze seksueel actieve jongeren heeft meer dan de helft wel eens zonder condoom gevreeen. Dit percentage bleef in de periode 2003-2007 gelijk. Meer dan de helft van deze jongeren loopt bij geslachtsgemeenschap dus risico op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen