Ruud Coolen van Brakel: Mensen worden symptoomreclame met onterechte vragen naar de huisarts gestuurd.

Array

“Wat ons betreft zou je een einde moeten maken aan deze reclame omdat vaak niet duidelijk is wat er achter zit, wie er achter zit, op welk manier die spotjes zijn gefinancierd en wat nou precies de bedoeling is. Dit is gewoon reclame. Dat zegt Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor verantwoord medicijngebruik. Deze zogenaamde symptoomreclame is afkomstig van de farmaceutische industrie. Dit zei hij in het Avro Radio 1 programma De praktijk. Niet meer en niet meer minder. Het is oprekken van de wet waar dat niet bedoeld is.” Het is in Nederland verboden om reclame te maken voor medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

De reclamespotjes verwijzen naar een website waarop staat dat het verstandig is om de huisarts te raadplegen. “Het klinkt onschuldig en verstandig maar dat is het niet. Veel mensen worden hierdoor met onterechte vragen naar de huisarts gestuurd. Meer reclame betekent meer aandacht voor de ziekte en dit leidt tot meer gebruik van de geneesmiddelen. We hebben dat in Nederland gezien bij de reclame voor schimmelnagels.” Een jaar nadat de spotjes waren uitgezonden gebruikten 12.000 mensen dit middel tegen schimmelnagels, zegt Coolen van Brakel.

De Reclame Code Commissie maakt geen bezwaar tegen deze spotjes. Coolen van Brakel vindt dat de overheid de reclame toch moet verbieden en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de farmaceutische industrie hierop moet blijven controlere

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Ruud Coolen van Brakel: Mensen worden symptoomreclame met onterechte vragen naar de huisarts gestuurd."

  1. bijna 9 jaar ben ik behandeld dagelijks met groeihormonen, waarvan werd gezegd, dat mijn ‘quality of life’ enorm vooruit zou gaan, dus energie; spiermassa; conditie; cognitie; etc.. Zo werd dit middel door de industrie gelanceerd en aangepraat. Helaas heb ik alleen maar nadelen gehad – reumaklachten; pijn; acromegalieklachten; vele reconstructieoperaties; verlies studie/ baan; etc. – en zo ook mijn doelgroep van patienten. Hoe kan het dan dat dit middel nog steeds gegeven wordt aan deze groep patienten?Zelf berekend dat ik voor €400.000,00 geinjecteerd heb en voor zeker evenveel aan reconstructies heb gehad. Toch werd dit middel altijd nog als een wondermiddel aangepraat.

Comments are closed.

Recente artikelen