Steeds minder animo van studenten om huisarts te worden

Array

Steeds minder geneeskundestudenten kiezen voor het beroep van huisarts. Dat kan in de toekomst lijden tot een tekort aan huisartsen op het platteland en in sommige stedelijke wijken. Uit een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat het beroep met een negatief imago kampt en dat de werkomstandigheden zwaar wegen op het het privé-leven van de huisarts.

Uit het recente KCE-rapport blijkt dat minder dan een derde van de laatstejaarsstudenten kiest voor de specialisatie huisartsgeneeskunde. Bovendien oefent bijna 20 procent van de afgestudeerde huisartsen zijn/haar beroep nooit uit. Diegenen die er wel aan beginnen, geven er enkele jaren later de brui aan. In 2005 had bijna 15 pct van de huisartsen, die tien jaar eerder waren afgestudeerd, de sector al verlaten.Lage status
Uit de interviews met studenten blijkt dat het beroep gezien wordt als een beroep met minder status en prestige dan de andere specialisaties. Uit de gesprekken met ex-huisartsen blijkt dan weer dat de hoge werklast, stresserende werkomstandigheden en moeilijke relaties met patienten en/of andere huisartsen zwaar wegen op het privéleven.

Imago verbeteren
Om het imago te veranderen zijn er al enkele maatregelen genomen. Zo worden huisartsen aangemoedigd om administratieve taken meer te delegeren zodat de zorgverlening centraal staat, en om meer samen te werken in groepspraktijken. Verder pleit het KCE ervoor dat de inkomstenverschillen tussen huisartsen en specialisten geanalyseerd moeten worden zodat het verschil, als het te groot blijkt te zijn, kan worden aangepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen