Tibotec maakt nieuw middel tegen TBC

Array

Een nieuw medicijn tegen hardnekkige tbc, ontworpen door Vlaamse wetenschappers van het bedrijf Tibotec, blijkt ruim vijf keer beter te werken dan klassieke antibiotica. Tibotec is een researchafdeling van de multinational Johnson & Johnson, gevestigd in Mechelen.

Tbc steeds resistenter
Tbc wordt steeds moeilijker te bekampen, want ze wordt resistent tegen vrijwel alle bekende antibiotica. Er leven inmiddels wereldwijd zowat een half miljoen zieken met multiresistente tbc. Tibotec-wetenschapper Koen Andries kondigde vier jaar geleden aan dat hij en zijn ploeg een compleet nieuw middel hadden ontwikkeld, TMC 207. Op het congres in Washington kon dr. Diacon van de Stellenbosch universiteit in Zuid-Afrika de eerste resultaten toelichten. En die blijken ophefmakend.Mooie resultaten
Een groep multiresistente tbc-lijders kreeg de klassieke cocktail van vijf antibiotica plus TMC 207, een even grote groep kreeg dezelfde cocktail plus een neutraal vervangmiddel. Na acht weken bleek dat het middel goed verdragen werd en in bijna de helft van de groep (47,5 procent) een beduidende daling van het ziektebeeld teweegbracht. In de nevengroep gaf de klassieke cocktail een daling bij amper 8,7 procent, of ruim vijf keer slechter. Het zal nog minstens twee jaar vergen voor het product TMC 207 klaar is voor de markt.
Bron: HLN

Recente artikelen