Kroontje voor Erasmus MC-kinderarts dr. Ans van der Ploeg

Array

Het Prinses Beatrix Fonds heeft afgelopen maandag voor het eerst twee Kroontjes uitgereikt. Een van de prijzen gaat naar kinderarts dr. Ans van der Ploeg van het Erasmus MC. Het Kroontje is een prestigieuze onderscheiding voor uitzonderlijke projecten die buiten de reguliere subsidies vallen. De Kroontjes gaan vergezeld van een geldprijs voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten bij kinderen.

Dr. Ans van der Ploeg krijgt het Kroontje voor haar onderzoek naar de ziekte van Pompe. De andere winnaar, prof.dr. Gertjan van Ommen van het LUMC, ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar de ziekte van Duchenne.Recente doorbraak
Kinderarts dr. van der Ploeg doet ruim 20 jaar onderzoek naar de ziekte van Pompe. Mede dankzij haar onderzoek dat gefinancierd werd door het Prinses Beatrix Fonds is er sinds maart 2006 behandeling van de ziekte van Pompe mogelijk. Met de geldprijs van € 380.000 zal dr. Van der Ploeg onderzoek doen naar de ontwikkeling van patientspecifieke richtlijnen voor de start en dosis van de therapie. Van der Ploeg wordt bovendien per 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar in het Erasmus MC.

Ziekte van Duchenne
Prof.dr. van Ommen (LUMC, Leiden) doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de ziekte van Duchenne, met succesvolle resultaten. Eind jaren ‘80 heeft zijn onderzoeksgroep een grote bijdrage geleverd aan de ontdekking van het gendefect. Hierdoor werd het mogelijk om methoden te ontwikkelen voor (prenatale) diagnostiek van de ziekte. Eind jaren ‘90 is Van Ommen begonnen met de ontwikkeling van een therapie voor Duchenne, waarvan vorig jaar de eerste succesvolle resultaten zijn gepubliceerd. Van Ommen gaat met het geldbedrag van € 470.000 een patientendatabase aanleggen en meetinstrumenten ontwikkelen waarmee de ziekteprogressie en het effect van een nieuwe therapie gevolgd kunnen worden.

Recente artikelen