Wageningen UR en TNO op zoek naar alternatieven voor dierproeven

Op 24 oktober hebben TNO en Wageningen UR een ‘Kenniscentrum Innovatieve Toxicologie’ opgericht waarbinnen de beide instellingen intensief zullen gaan samenwerken op het gebied van alternatieven voor proefdieronderzoek. Het doel is om binnen het kenniscentrum methoden te ontwikkelen die het mogelijk maken om sneller een betrouwbare risico-evaluatie uit te voeren met gebruik van minder (belasting van) proefdieren.

Voordat producten, zoals medicijnen, industriele chemicalien en voedingsmiddelen, op de markt gebracht mogen worden, moet de fabrikant eerst aantonen dat het product geen schadelijke effecten zal veroorzaken bij de mens of in het milieu. Dit kan worden aangetoond met behulp van bestaande gegevens of, bij afwezigheid daarvan, door het uitvoeren van wettelijk voorgeschreven toxicologisch onderzoek waaronder onderzoek met proefdieren.

Om het aantal proeven met dieren terug te dringen, zijn er alternatieven nodig die net zo goed of beter en liefst ook sneller kunnen aantonen dat een stof geen gevaar zal opleveren voor mens en milieu. Alvorens de resultaten die worden verkregen met dergelijke alternatieve methoden worden geaccepteerd door de autoriteiten, moeten ze zijn gevalideerd. De ontwikkeling van gevalideerde en geaccepteerde alternatieven kost tijd en vereist de juiste expertise.

Wageningen UR en TNO vinden dit onderzoek van groot belang en zetten graag hun experts in om de ontwikkeling van alternatieven en de validatie hiervan te versnellen. Dr. Ruud Woutersen (TNO), op 1 september 2008 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Translationele toxicologie, en Prof.dr.ir. Ivonne Rietjens (Wageningen UR) zullen de het Kenniscentrum Innovatieve Toxicologie gaan leiden. Translationeel toxicologisch onderzoek draagt bij aan het verkrijgen van meer inzicht in de factoren die een rol spelen bij de extrapolatie van proefdier naar mens, door meer geïntegreerd gebruik te maken van de resultaten van in vivo en in vitro onderzoek en gegevens uit de klinische toxicologie.
Bron: Wageningenuniversiteit.nl


Recente artikelen