Grote verwarring door Brief van Minister Klink

Array

De Tweede Kamer en huisartsen waarschuwen voor grote verwarring over een brief van minister Klink (Volksgezondheid), die morgen bij iedereen op de deurmat valt.PvdA, VVD en SP vinden dat de CDA-bewindsman te vroeg komt met de huis-aan-huisaankondiging van het elektronisch patientendossier (EPD) en al helemaal met het ‘ingewikkelde’ lichtblauwe formulier, waarmee mensen bezwaar kunnen maken.


De Tweede Kamer staat vierkant achter de invoering van het dossier, maar vindt dat Klink met de grote publiekscampagne veel te hard van stapel loopt, omdat de bijbehorende wet nog helemaal niet is behandeld.

Klink had moeten wachten tot de Tweede Kamer akkoord is met de wet, zo vinden elke kamerleden

Die wet, die zorginstellingen verplicht zich aan te sluiten op het EPD, zal pas eind 2009 van kracht zijn.

Nog bonter maakt Klink het volgens de partijen door nu al een bezwaarformulier tegen het Elektronsche Patientendossier (EPD) mee te sturen. Hierin staat de oproep dat vóór 15 december te retourneren als mensen bezwaar hebben tegen het uitwisselen van hun medische gegevens.

“Door nu al te communiceren over iets dat over twee jaar pas helemaal klaar is, zorgt de minister alleen maar voor onrust”, zegt voorzitter Van Eijk van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Bovendien zijn de proeven met het EPD volgens hem niet allemaal geslaagd. Zorgvuldigheid en privacybescherming zouden onvoldoende zijn gewaarborgd. “Pas nou op. Doe dit nou niet”, adviseerde Van Eijk Klink. “Maar hij gaat gewoon snel door. Tegen onze wens in.”

Recente artikelen