Proces tegen Jomanda en de alternatieve artsen Jozef K. en Catharinus B van start

Array

Vandaag is in Amsterdam is een pro-formazitting gehouden in het proces tegen Jomanda en twee alternatieve artsen. Justitie heeft hen aangeklaagd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het onthouden van benodigde medische zorg aan de actrice Silvia Millecam. De 60-jarige Jomanda zelf was niet aanwezig op de pro-formazitting. Ze werkt en woont tegenwoordig een groot deel van het jaar in Canada. In de periode voor haar dood liet Millecam zich behandelen door Jomanda en de alternatieve artsen Jozef K. en Catharinus B. Op 21 augustus 2001 overleed Sylvia Millecam aan de gevolgen van Borstkanker. Sylvia koos niet voor de reguliere geneeskunde, maar bleef twijfelen over de ziekte. Ze ging mee in het verhaal van Jomanda en 2 alternatieve artsen die zeker wisten dat het om een bacteriele infectie ging. Volgens vrienden in Netwerk bleef Sylvia steeds twijfelen over de diagnose en te volgen behandeling. Bekijk hier de reportage van Netwerk op woensdag 29 oktober jl.

Ondanks dat de familie van Sylvia tegen een rechtzaak is, zet het Openbaar Ministerie de rechtzaak toch door. De rechtbank pakt flink uit, ze roepen maar liefst 32 getuigen op in de zaak. Volgens het OM heeft Jomanda op zijn minst een flinke vinger in de pap gehad bij het overlijden van Millecam.

Ook Sjoerd Pleijsier, Sylvia’s vaste collega bij ‘Ook dat nog!’ is opgeroepen om te getuigen. Sjoerd heeft Sylvia gedurende haar ziekte gesteund. Ze bespraken haar ziekte vaak, maar Sjoerd gaf haar nooit advies. “De hele toestand met al die doctoren, daar wist ik wel van. Maar dan vertelde Syl, en dan luisterde ik. En dan wenste ik haar sterkte”. Sjoerd is ook geen voorstander van de rechtzaak. Sylvia is destijds zelf degene geweest die de keuze heeft gemaakt voor alternatieve geneeswijzen. “Ik zou nooit willen zeggen dat Jomanda schuldig is aan haar dood”, aldus Sjoerd. Bekijk het item uit de uitzending van RTL.
Zitting tegen Jomanda


Volgens Netwerk is de reden van vervolging:” Het medium Jomanda en de alternatieve artsen Jozef K. en Catharinus B. staan de zaak Sylvia Millecam terecht. De drie hebben Millecam, die aan borstkanker leed, in de periode voor haar dood behandeld. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze de actrice wijsgemaakt dat ze een niet-kwaadaardig gezwel heeft en dat een operatie niet nodig is.”

Het ANP bericht het volgende over de zaak:” De drie zouden haar hebben gezegd dat ze een niet-kwaadaardig gezwel had en dat een operatie niet nodig was. Jomanda zou haar bij healings hebben ingedeeld bij personen met een bacteriele infectie, in plaats van bij kankerpatienten.


Bewijs

Justitie zag in 2006 van vervolging tegen Jomanda af wegens onvoldoende bewijs. In april van dit jaar gaf het gerechtshof het OM opdracht Jomanda wel te vervolgen.” De artsen zijn inmiddels vervolgd door de tuchtraad, en zijn hun dokter titels kwijt. Jomanda is echter een “genezend medium” waartegen je geen klacht in kunt dienen. Zij kan alleen strafrechtelijk aangepakt worden en het feit dat er geen college is die over haar kan oordelen, kan een voordeel hebben voor haar.

Feit is dat de fout ligt in het stellen van een diagnose zonder daartoe bevoegd te zijn EN vervolgens Millecam daarna van de reguliere zorg te onthouden. Dus weghalen bij de reguliere zorg. Dit is in Nederland strafbaar. Echter het OM heeft heel veel moeite gehad om de zaak voor de rechter te brengen, er was een bezwaar voor nodig van derden om dit alsnog te bewerkstelligen.



Bron: Spits, ANP, RTL, Netwerk


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen