Nieuwe website slaat brug tussen patiënt en dokter

Array

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft op 27 oktober een nieuwe startpagina van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) geopend. De website bevat informatie over de specifieke, academische patientenzorg van de acht universitair medische centra (UMC’s) die ons land telt. Het doel van de website is om patienten en dokters voor het eerst in een gelijkwaardige dialoog bij elkaar te brengen. De meeste patienten weten wel waar ze heen moeten als de huisapotheek niet meer voldoet: eerst naar de huisarts, als er meer onderzoek of zoiets als een operatie nodig is het ziekenhuis en als het heel speciaal of ingewikkeld wordt een academisch ziekenhuis. Helder, zo lijkt het en dat is het meestal ook. Toch zijn er soms vragen. Op verschillende manieren proberen de Nederlandse ziekenhuizen op die vragen goede antwoorden te vinden. Met de portal Top Referente Functies hoopt NFU in een aantal vragen te voorzien.


Medische molen
De topreferente startpagina www.nfu.nl/trf biedt inzicht, zowel aan redelijk goed geïnformeerde patienten die al in de medische molen zitten als aan specialisten/verwijzers, in wat UMC’s op dit moment aan topreferente zorg bieden. Bezoekers kunnen aan de hand van trefwoorden, specialismen en ziektes navigeren én per UMC naar bijzondere expertises zoeken. ‘Met deze site brengen we patienten en dokters voor het eerst in een gelijkwaardige dialoog bij elkaar’, stelt prof.dr. Ferry Breedveld, voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC en betrokken bij het hele project. ‘Elk UMC biedt, zo blijkt, unieke, eigen topreferente zorg’, vult NFU-directeur Landman aan.


Specifieke zorg
Wat moet u nu eigenlijk onder topreferente zorg verstaan? Topreferent is een aanduiding voor: de specifieke, academische patientenzorg. Het gaat om zeer specialistische zorg (onderzoek, diagnostiek en behandeling) waarvoor de patient niet in een algemeen ziekenhuis terechtkan. De benaming last resort – ofwel eindzorg, wordt ook gebruikt; hierna is in Nederland geen verwijzing meer mogelijk.
Topreferente zorg is in Nederland geconcentreerd in de acht UMC’s. Kenmerkend zijn de verwevenheid van zorg, onderzoek en opleiding en het innovatieve karakter. De patientenzorg wordt met fundamenteel en klinisch-wetenschappelijk onderzoek gevoed, gevolgd en geevalueerd en via de opleiding en richtlijnen in de reguliere zorg geïntegreerd. UMC-specialisten volgen de internationale ontwikkelingen op de voet en vullen de zorg met nieuwe, bewezen effectieve inzichten aan. Dit maakt topreferente zorg per definitie dynamisch: er dienen zich steeds nieuwe, bijzondere vragen aan, de zorg zelf vernieuwt en er vallen topreferentie functies af wanneer die rijp zijn voor toepassing in de algemene ziekenhuizen.


Goed gevuld
De NFU-site is nog niet helemaal klaar, maar al wel goed gevuld. Alle teksten zijn vooraf door de ClientenRaad Academische Ziekenhuizen (CRAZ) op begrijpelijkheid gelezen en daarop aangepast. ‘Dat was nodig’, zegt Breedveld met gevoel voor understatement. De portal wordt de komende tijd uitgebouwd. Vanwege de dynamiek in de topreferente zorg zal de site ook steeds moeten worden geactualiseerd. Hiervoor zijn in de UMC’s speciale trf-managers aangesteld. ‘Je zou kunnen zeggen: de site is als de topreferente zorg zelf: voortdurend in ontwikkeling’, besluit Landman.

Ga voor meer informatie naar de website van de NFU of ga direct naar de nieuwe portal over topreferente zorg.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen