Zorgzwaartepakket ruïneert AWBZ-instellingen

De Omring moet in 2009 negen ton bezuinigen op haar zorg aan verpleeghuispatienten. Ik zou niet weten welke patienten dan minder zorg moeten krijgen. Dat komt allemaal door de invoering van zorgzwaartepakketten. Daarbij krijgen verpleeghuizen met zware patienten meer geld dan huizen met lichte patienten. Maar alle verpleeghuizen hebben alleen maar zware patienten. En de regering heeft speciaal gezegd in haar coalitieakkoord dat er juist meer handen aan het bed in verpleeghuizen moesten komen!


De zorgzwaartepakketten ruïneren de verpleeghuizen. Deze noodkreet slaakte een manager van zorgorganisatie De Omring, die een groot deel van de zieken verzorgt in West-Friesland. Hij sprak mij aan na afloop van een voordracht (zie ook het bericht hierboven). In Medisch Contact van vorige week beschrijft sociaal geneeskundige Harrie Plagge de gevolgen van de invoering van de zorgzwaartepakketten in minder emotionele en meer algemene termen. Maar zijn artikel komt op hetzelfde neer. Plagges’s verhaal deed mij denken aan het boek van Louis Couperus: Langs lijnen der geleidelijkheid. Couperus beschrijft daarin hoe een trotse man van adel geleidelijk aan lager wal raakt. Tot zover dit bericht. Ik geef het volgende commentaar. In de Engelse NHS wordt regelmatig getracht om te nivelleren tussen patientengroepen zoals hier gebeurt tussen verpleeghuispatienten. De metafoor in Engeland daarvoor luidt (vrij vertaald): een slecht geklede John beroven om een naakte Peter te kleden. Een dergelijke maatregel stuit meestal op grote maatschappelijke weerstand, omdat er meer Johns zijn dan Peters. In mijn proefschrift (uit 1980) beschrijf ik hoe zo’n nivellering strandt met reputatieschade voor de bewindspersoon, onrust onder patienten en vertrek van managers en verpleegkundigen. In Nederland lijkt het zelfde mechanisme aanwezig. Toen Wouter Bos mensen met een klein eigen pensioentje (John) wilde ´beroven” door ze mee te laten betalen voor de mensen met alleen een AOW (Peter), stuitte hij op grote maatschappelijke weerstand: met Bos ben je de klos waren maanden lang gevleugelde woorden. Ik hoop maar dat de regering leert van bezielde managers zoals in Hoorn en van sociaal geneeskundigen als Plagge en dat niemand de klos wordt van die zorgzwaartepakketten.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen