‘De Coupé’ van zorgcentrum De Bieslandhof

Bewoners van de gesloten PG-afdeling van zorgcentrum De Bieslandhof in Delft hebben sinds kort hun eigen treincoupé. Lekker zitten in je treinstoel, met een kopje thee, en genieten van het voorbijtrekkende Nederlands polderlandschap. Virtueel weliswaar, want de treincoupé staat in het verpleeghuis en het langstrekkende landschap is een video-opname. Op de weblog van Jacqueline Fackeldey en op Zorgvisie een leuk item over het kunstproject ‘De Coupé‘ van Lino Hellings en Yvonne Dröge Wendel voor de bewoners van zorgcentrum De Bieslandhof in Delft. Zij kunnen namelijk in de gang van de nieuwbouwvleugel instappen in een treincoupé. In de coupé staan zes comfortabele reisstoelen in treinformatie opgesteld en de ramen van de coupé zijn beeldschermen waarop een voorbijtrekkend Nederlands polderlandschap te zien is. De kunstenaars Lino Hellings en Yvonne Droge Wendel kregen een tijd terug een bijzondere opdracht van het Delftse verpleeghuis De Bieslandhof en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR). Beide organisaties wilden een object in De Bieslandhof, maar het moest ‘iets heel anders’ dan anders worden – en het moest ook nog eens gebruikt kunnen worden.

Dat leidde tot een lange, intensieve onderzoeksperiode – en uiteindelijk tot een lumineus idee. Sinds enige tijd hebben de Bieslanders daarom een eigen treincoupé ‘in huis’. Het verhaal erachter kunt u hier lezen. Ook de kunstenaars zelf presenteren hun werk op internet, via deze link en deze.

Op de site van de SKOR kunt u prachtige foto’s bekijken met de bewoners van De Bieslandhof in ‘hun’ treincoupé. Op Zorgvisie vertelt Lino Hellings meer over ‘De Coupé’ en op www.bies.nu nog meer over de ontwerpfase van het project te lezen. De filmpjes bekijk je in Windows Media of Windows Media – Low Res.

Recente artikelen