Apothekers en zorgverzekeraars voorspellen grote problemen schrappen vergoeding slaap- en kalmeringmiddelen

Apothekers en zorgverzekeraars voorspellen grote problemen als gebruikers van slaappillen en kalmeringstabletten het vanaf 1 januari zonder vergoeding van hun vertrouwde medicijn moeten stellen. De Tweede Kamer buigt zich volgende week over het voorstel van minister Klink (Volksgezondheid) om de vergoedingen voor deze medicamenten vanaf volgend jaar te beperken.

“Zomaar van de ene op de andere dag stoppen met dit soort medicijnen is vragen om moeilijkheden. Grote aantallen gebruikers krijgen onherroepelijk te kampen met afkickverschijnselen”, zo voorspelt de koepelorganisatie van apothekers KNMP. Volgens zorgverzekeraar Achmea telt ons land 1,2 miljoen gebruikers van wie er 700.000 aan verslaafd zijn.
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) opperde eerder dit jaar de benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen), de meest voorgeschreven geneesmiddelen, vanaf 2009 niet meer te vergoeden. Klink nam dit advies over, zodat de Tweede Kamer er nu een oordeel over moet vellen. De verwachting is dat de regeling per 1 januari van kracht wordt. De pillen kosten 12 tot 16 euro per kuur.

Zorgverzekeraars willen proberen chronische gebruikers van slaappillen en kalmeringsmiddelen van hun verslaving af te helpen.

“Want we realiseren ons dat het stopzetten van de vergoedingen verstrekkende gevolgen heeft voor een heel grote groep verslaafden”, aldus Stephanie Juranek van Achmea. “Volgens de richtlijnen van het huisartsengenootschap mogen deze middelen maximaal twee maanden worden geslikt, terwijl velen dit stelselmatig doen. Gevolg is dat tien procent op den duur chronisch gebruiker wordt. We zijn er nu met zorgverleners over in gesprek hoe we hen kunnen laten afkicken. Daarnaast hebben we een minder zwaar slaapmiddel dat wel via de aanvullende verzekering wordt vergoed.”

Menzis zegt al een speciaal afkickprogramma te hebben ontwikkeld. “We geven deze mensen tips om toch de slaap te kunnen vatten. Onder meer door rekening te houden met hun bioritme en voeding. Bijvoorbeeld niet te laat eten en zeker bepaalde middelen niet meer tot je nemen vlak voordat je naar bed gaat”, aldus zegsman Richard Lancée.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen