Chronisch zieken gaan graag naar de praktijkondersteuner

Volgens het NIVEL hebben chronisch zieken steeds vaker en intensiever contact met praktijkondersteuners of gespecialiseerd verpleegkundigen. Huisartsen en medisch specialisten komen daarmee steeds meer op de achtergrond te staan als het gaat om zorg aan chronisch zieken.

In 1999 bezocht veertien procent van de chronisch zieken een gespecialiseerd verpleegkundige, in 2004 was dat 26 procent en in 2006 al 31 procent. Eenzelfde beeld is te zien bij het contact met praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk: 32 procent van de totale groep chronisch zieken kwam in 2006 bij een praktijkondersteuner. Bij diabetes is het aantal hoger. In 1999 had de helft van de diabetespatienten contact met een diabetesverpleegkundige, in 2004 was dit opgelopen tot zeventig procent en in 2006 was dit al meer dan driekwart (76 procent).

Daling aantal contacten
Deze omslag is volgens het NIVEL vooral te danken aan de hoeveelheid tijd die praktijkondersteuners en verpleegkundigen kunnen besteden aan voorlichting en ondersteuning. Dit in tegenstelling tot de drukbezette (huis)arts. Dit betekent niet dat chronische patienten hun huisarts helemaal niet meer zien. Integendeel, meer dan negentig procent van hen heeft nog altijd contact met een huisarts. Dit is niet anders dan tien jaar geleden. Wel ziet het NIVEL een geringe daling in het aantal jaarlijkse contacten dat chronische patienten met de huisarts zelf hebben, maar dat zijn er nog altijd gemiddeld zo’n vijf per jaar. (Bron: Zorgvisie)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen