Geval van Progressieve Multifocale Leuko-encefalopathie (PML) bij gebruik Raptiva (efalizumab)

Array

Bij het gebruik van het product Raptiva (efalizumab) is één geval van progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) geconstateerd. PML is een zeldzame, progressief verlopende aandoening van het centrale zenuwstelsel, die doorgaans leidt tot overlijden of ernstige invaliditeit.

Raptiva (efalizumab) is een humaan monoklonaal antilichaam dat het immuunsysteem onderdrukt. Het wordt gebruikt bij de behandeling van volwassen patienten met matige tot ernstige chronische plaque-psoriasis.

Patienten dienen regelmatig gecontroleerd te worden op nieuwe of verergerde symptomen of aanwijzingen die op PML kunnen duiden. Zodra PML wordt vermoed moet de behandeling met Raptiva onmiddellijk en permanent worden gestaakt. Een brief met deze strekking (een ‘Direct Healtcare Professional Communication’) is door de houder van de handelsvergunning, de firma Merck BV, verstuurd naar behandelaars en ziekenhuisapothekers. De brief is in overleg met het Europese wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP), waarin het CBG is vertegenwoordigd, en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verzonden.

Zie voor meer informatie deze ‘Direct Healthcare Professional Communication Raptiva’ (DHPC).


Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen