Al ruim 5.000 bezwaren tegen het EPD ingestuurd

2
300

Sinds zaterdag hebben 15.000 mensen een bezwaarformulier tegen het elektronisch patientendossier opgestuurd. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag in overleg met de Tweede Kamer.

Zaterdag kregen alle huishoudens informatie over de start van het elektronisch patientendossier en een formulier om bezwaar te maken. De Kamer maakte eerder al bezwaar tegen de kosten die mensen moeten maken om bezwaar aan te tekenen voor een kind onder de zestien. Sommige fracties vonden de campagne ook te vroeg, omdat de Kamer nog moet beslissen over het patientendossier.

Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patienten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. Deze zelfde huisartsen worden volgens VWS ingezte om vragen van patienten over het EPD te benatworoden. maar deze groep heeft geen uitgebreide informatie ontvangen. Ookmediscyh professionals hebben de  onvolledige brief en de promotie folder ontvangen.


Persoonlijk heb ik geen bezwaar tegen een EPD maar heb wel mijn bedenkingen bij dit EPD. Op zich ben ik groot voorstander van het breed uitwisselen van informatie die belangrijk is voor de behandeling van de patient. Mits dit verantwoord en veilig gebeurd. In de huidige plannen van het EPD wil de overheid een door de overheid gecontroleerd server park oprichten waar alle medische informatie van alle Nederlanders in terecht gaat komen. En dergelijk systeem zou ook in Duitsland worden ingevoerd een ook dit is inmiddels stilgelegd. het druist in tegen de de privacy wetgeveing in Duitsland.


Wat zijn dan mijn bezwaren van dit EPD?

Techniek

  1. Medewerkers van de Raad voor de Volksgezondheid stelden in een artikel in Medisch Contact dat de door Klink ondersteunde ontwikkeling van het EPD stil staat. De voorstellen van het ministerie van VWS gaan uit van een pre-internettijdperk, terwijl volgens Otten en Van Rijen het Web 3.0 al aanstaande is:

    “Het is alsof er een hogesnelheidstrein beschikbaar is en de overheid het gebruik van de paardentram verplicht stelt.”

Ik ben het op zich redelijk eens met Hans Kedzierski en Guus Schrijvers. Kedzierski stelt dat VWS maar beter kan stoppen met haar EPD-ontwikkelingen. Een overstap naar het aanbod van Google of Microsoft zou een betere keuze zijn. Hij kijkt hierbij naar grote Amerikaanse ziekenhuizen als Kaiser Permanente en de Cleveland Clinic. Ook Guus Schrijvers, Hoogleraar Public Health, doet dergelijke aanbevelingen.


” Kaiser Permanente gebruikt voor haar 8,4 miljoen leden een elektronisch patienten dossier, dat gemaakt is door software bedrijf EPIC. Het dossier functioneert sinds enkele jaren fantastisch. Via de software hebben zorgverleners van een dezelfde patient één gemeenschappelijk dossier en kunnen patienten zelf in het dossier kijken.” Deze zorgpartijen hebben hun dossiers reeds al aangesloten op de online dossiers.” 

  1. In een vraaggesprek van jurist Marie-José Bonthuis met ICTzorg.com kwam naar voren de privacy bij een landelijk EPD onvoldoende gewaarborgd is. De omgang met de mens ‘patient’ wordt onvoldoende centraal gezet. De Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst lijkt namelijk te conflicteren met de kaderwet. Haar kritiek is onder meer dat pas achteraf gecontroleerd wordt wie bepaalde patientengegevens opvraagt in plaats dat vooraf toestemming wordt gegeven. Het medisch beroepsgeheim zou hierdoor uitgehold worden.
  2. De overheid kan inzicht krijgen in en ieders dossier. Ook al zegt men dit niet te gaan doen, je wet niet wat


Ik ben overigens voor een systeem waarin de patient ZELF zijn dossier beheert. Immers, als patient ben je ook eigenaar van het dossier. het zijn jouw gegevens en wie pas daar beter op dan jijzelf.

Vorig artikel50% van de mensen kent de risico’s van Herpes Simplex niet
Volgend artikelOratie: En ze leefden nog lang en gelukkig
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 REACTIES

Comments are closed.