TNO-onderzoek toont belang gezond computeren door kinderen aan

Array

Lespakket Muiswijs! stimuleert kennis, houding en gedrag

Kinderen zitten tegenwoordig steeds meer achter de computer. Langdurig computerwerk kan leiden tot gezondheidsklachten en bijdragen aan het ontwikkelen van RSI. Uit TNO-onderzoek blijkt dat een toegespitst lespakket daadwerkelijk kan bijdragen aan gezond computeren en het vergroten van kennis over het nemen van pauzes, van houding wisselen en spierspanning tijdens het gebruik van de muis. Daarnaast is het vaak een eyeopener voor de school.

In het onderzoek is specifiek ingegaan op het lespakket Muiswijs! dat is ontwikkeld door Oracle, Ordina en Zilveren Kruis Achmea. Het richt zich op kinderen tussen 8 en 14 jaar en sluit aan op hun belevingswereld wat betreft inhoud en vormgeving. Het is primair gericht op bewustwording en gedragsverandering.

 

TNO heeft het lespakket aangeboden aan 97 leerlingen van groep 7 om het effect daarvan te bepalen. De centrale onderzoeksvraag ‘Leidt het uitvoeren van het lesprogramma tot een gezonder computergedrag bij schoolkinderen’ is onderverdeeld in vier subvragen.

Gebruiksvriendelijkheid

Allereerst bleek uit het onderzoek dat gebruiksvriendelijkheid van een lespakket en kennisoverdracht erg belangrijk is. De werkvormen en opdrachten sloten aan bij het belevingniveau van de kinderen. Via bijvoorbeeld het verfrommelen van een krant met één hand ondervonden kinderen wat spiervermoeidheid is en wat de effecten daarvan zijn. Of via wedstrijdjes links muizen voor rechtshandigen op de website leren kinderen alles over het aanspannen en ontspannen van spieren.

 

Houding

Na het gebruik van Muiswijs! blijkt dat de houding ten aanzien van gezond computeren deels positief is beïnvloed door het gebruik van een lespakket. Bij de variabelen gedragsverandering en intentie is wel een positieve verandering merkbaar. Bij de andere drie variabelen, risico-inschatting, sociale invloed en eigen effectiviteit wordt geen verandering gemeten.

 

Kennis

Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van twee groepen; een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep kreeg Muiswijs! voorgelegd en de controlegroep niet. Beide groepen werden ondervraagd over hun kennis over gezond computeren, bijvoorbeeld over hoe een gezonde computerwerkplek eruit ziet, hoe vaak je moet pauzeren, het wisselen van de muis tussen de linker- en de rechterhand en het wisselen van werkhouding. De interventiegroep, dus de groep die het lesprogramma hebben gevolgd, geven meer goede antwoorden op vragen over gezond computeren.

 

Verandering computergedrag

De kennis en houding moet uiteindelijk leiden tot verandering van gedrag. Uit het onderzoek blijkt dat het gedrag dankzij het lespakket wel is veranderd. De kinderen uit de onderzoeksgroep geven aan het gebruik van de muis tussen links en rechts af te wisselen, meer pauzes te nemen en tussendoor te bewegen.

 

Bart Meijer, directeur en oprichter van Muiswijs!: “Dit TNO-rapport toont aan dat het belangrijk is om kinderen op jonge leeftijd te leren om gezond te computeren. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Dus wanneer zij op oudere leeftijd misschien veel achter de pc zitten is de kans dat zij dit gezond doen, heel groot. Daarnaast ontbreekt het binnen scholen vaak aan de juiste kennis bij leerkrachten over computergebruik. Er is wel aandacht voor een gezonde houding bij het schrijven, maar niet over computergebruik. Dit lespakket maakt het voor leerkrachten eenvoudig om de juiste kennis over computergebruik over te brengen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen