Afwijkende zenuwcellen postmortem bij autisme gevonden

Array

Onderzoek in ’s werelds grootste set van postmortem breinen van patienten met autisme heeft aangetoond dat de zenuwcellen van patienten met autisme kleiner zijn, verminderd in aantal en een andere structuur hebben in specifieke hersengebieden die een rol spelen bij sociale interactie. Dat schrijft Imke van Kooten in haar proefschrift.


Autisme is een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis die onder andere wordt gekenmerkt door een achterblijvende ontwikkeling op het gebied van sociale interacties. De gevonden resultaten vormen een mogelijke basis, op celniveau, voor de verminderde hersenactiviteit die gevonden is in deze hersengebieden van patienten met autisme. Het is echter nog te vroeg om iets te zeggen hoe en in welke mate deze abnormale zenuwcellen bijdragen aan de klinische symptomen van patienten met autisme.

Van Kooten zette haar onderzoek voort via een muismodel voor autisme. Maar dat weerspiegelt niet alle neurpathologische kenmerken van patienten met autisme. Bij dit diermodel werden zwangere moedermuizen blootgesteld aan het humane griep virus op dag 9.5 van de zwangerschap en werd het volume van bepaalde hersengebieden alsmede het aantal en densiteit van de zenuwcellen bestudeerd. Het is bekend dat influenza infecties tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geven op het krijgen van een kind met autisme.


Bron:UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Afwijkende zenuwcellen postmortem bij autisme gevonden"

  1. Fernand Haesbrouck

    Gaat dit over autisme patienten, die voor hun autisme behandeld werden met chemicalien, die hun hersencellen eigenlijk hebben verwoest?

Comments are closed.

Recente artikelen