Duidelijker regels scootmobielen

Array

Om gevaarlijke situaties met het groeiend aantal scootmobiele te voorkomen, moeten er volgens PbdA Tweede-Kamerlid Lia Roefs duidelijkere regels komen. Roefs: Het is belangrijk voor de minder valide bestuurder en de kwetsbare ouderen dat ze zich veilig voelen in het verkeer en dat er niet onnodig irritatie ontstaat bij de overige verkeerdeelnemers.’


Momenteel rijden er in Nederland al 150.000 scootmobielen rond. Jaarlijks komen daar 35.000 bij. Naar verwachting zullen er in 2030 600 duizend scootmobielen zijn. Roefs vindt het hartstikke goed dat mensen mobiel kunnen blijven en een scootmobiel van de gemeente krijgen. Ouderen kunnen er een aanvragen bij gemeentes via de wet maatschappelijke ondersteuning.De mobiliteit en vrijheid van de scootmobielbestuurders is belangrijk, maar voor zowel bestuurders, als voor de overige verkeersdeelnemers is duidelijkheid geboden. De huidige regels zijn te wazig, aldus Roefs. Gebruikers kunnen op dit moment kiezen of ze voetganger, fietser dan wel bestuurder zijn. Roefs: Het wordt er niet overzichtelijker op.

Roefs dringt bij minister Eurlings aan op regels voor onder andere spiegels, kilometerteller en verlichting. Zij laat daarbij meewegen dat er ook steeds meer brommobielen en invalidenwagens rondrijden. Tevens pleit zij voor meer theorie- en praktijktrainingen in gemeenten. Het is belangrijk voor de minder valide bestuurder en de kwetsbare ouderen dat ze zich veilig voelen in het verkeer en dat er niet onnodig irritatie ontstaat bij de overige verkeerdeelnemers, aldus Roefs.

Jaarlijks komen gemiddeld vijf bestuurders van een scootmobiel om het leven bij ongelukken en vallen er 600 gewonden.


Bron: PvdA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen