Symposium over dilemma’s in de jeugdzorg: ” Over de drempel. En dan?”

Jeugdzorgwerkers betreden tegenwoordig eerder de gezinssfeer, maar hebben vragen over de juiste koers. Wat moet de richtlijn voor hun handelen zijn? De ouderlijke vrijheid houdt op waar schade aan het kind begint, maar wat is schade? En welke ingreep is passend en moreel aanvaardbaar? Opvattingen daarover zijn in de loop van de tijd verschoven. De conferentie Over de drempel. En dan? op 11 november behandelt deze actuele vragen.


Wat te doen als je als jeugdzorgwerker of mentor op school signalen ziet die mogelijk wijzen op (ernstige) misstanden in een gezin, waarbij het belang van het kind in het geding is? Wanneer grijp je dan in? Er bestaat bij jeugdzorgwerkers onzekerheid over de vraag of het al dan niet gerechtvaardigd is om in te grijpen. Er zijn morele grenzen aan de vrijheid van handelen in de privésfeer. Het schadeprincipe is zo’n grens. Schade is bijvoorbeeld schending van de lichamelijke integriteit. Opvattingen over wat schade is verschuiven en in een multiculturele samenleving zijn die ook heel divers en complex. Het voorkomen of beperken van schade is de pijler onder het handelen van de jeugdzorgverlener.


Een steviger moreel houvast en meer maatwerk in de aanpak van de jeugdzorg zijn dringend nodig. Wat is er nodig om jeugdzorgwerkers op de drempel te hiervan te voorzien? Van de kant van de overheid is meer morele visie nodig om de gekozen aanpak te legitimeren. De rol van instellingen en beroepsgroepen is van nog groter belang. Zij vormen immers een belangrijke schakel tussen de samenleving en de overheid aan de ene kant en tussen de individuele beroepsbeoefenaren aan de andere kant.



Beroepscodes en intercollegiale toetsing kunnen houvast bieden aan individuele jeugdzorgwerkers. Ook een eenduidige en betrouwbare methode voor diagnostiek en kennis over bewezen effectieve interventies kunnen ondersteuning bieden aan jeugdzorgwerkers. Als je achter de voordeur wilt kijken moet je stevig in je schoenen staan. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Centrum voor Ethiek en Gezondheid, ACK en VU podium.


Datum en tijd: 11 november 13.00 uur

Deelnamekosten: E 25,-

Inschrijving en info: www.ack.vu.nl

Plaats: Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam

 

Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen