Grote belangstelling voor Nationaal Congres Sport & Handicap

Op 6 november jl. vond in Utrecht de eerste editie van het Nationaal Congres Sport & Handicap plaats. Ruim 200 deelnemers uit sport, onderwijs, zorg en overheid kregen in één dag een mooi beeld van de drijfveren, de knelpunten en de intensiteit van sportbeoefening van mensen met een handicap. De belangstellenden volgden tijdens het congres ondermeer een presentatie van de resultaten van een sportparticipatie onderzoek onder minder validen. Dit onderzoek werd in opdracht van Gehandicaptensport Nederland uitgevoerd door het W.J.H. Mulier Instituut.

Toine van Peperstraten zorgde als dagvoorzitter voor de presentatie van het congres. Hij leidde de aanwezigen door middel van een interview met Erik de Winter (Algemeen directeur Gehandicaptensport Nederland) en Koen Breedveld (Directeur W.J.H. Mulier Instituut) door het onderzoeksrapport ‘(On)beperkt sportief: Monitor sportdeelname van mensen met een handicap 2008.’

Een wereld te winnen
Na het interview werd het rapport uitgereikt aan Jet Bussemaker, staatssecretaris van het ministerie van VWS. Zij was zeer verheugd dat de uitkomsten van het participatieonderzoek van gehandicapte sporters nu voor haar lag. ‘Dit onderzoek geeft aan dat er nog een wereld te winnen is’, aldus Jet Bussemaker. ‘Ik ga er alles aan doen om de sportparticipatie van gehandicapte sporters te verbeteren. Veel partijen uit het veld spannen zich al uitermate in om de sportparticipatie te vergroten. We bereiken nog meer als iedereen samenwerkt en gebruik maakt van elkaars expertise en ervaringen’. Paralympisch rolstoeltennisster Esther Vergeer deelde haar eigen ervaringen met de zaal. Wat haar motieven en knelpunten waren, hoe belangrijk het is om een stimulerende omgeving te hebben, en -heel opmerkelijk- dat vervoer de belangrijkste handicap is voor sporters met een handicap.

(Bron: Persbericht Gehandicaptensport Nederland /VGN)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen